MENÜ

A búza és a hús drágítja a globális élelmiszer-árindexet

Hatalmas készletek gabonából, új rekord várható

2017.07.06.

Júniusban folytatódott az élelmiszerárak növekedése a nemzetközi piacokon, leginkább a búza és húsfélék miatt – derül ki az ENSZ FAO globális élelmiszerárindex-elemzéséből.

fao-honduras

Hondurasi gazda kukoricát öntöz. Kép: ©FAO/Orlando Sierra

 

A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi nyomon a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva, 1,4 %-ot emelkedett májushoz képest. A 175,2 pontos júniusi átlag 7 %-kal magasabb a tavaly ilyenkor regisztráltnál.

A gabonaár index kiemelkedett a többi közül 4,2 %-os drágulásával. Hirtelen megugrott ugyanis a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, pedig a kukorica ára (a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően) éppen csökkent.

A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.

Rekordszinten a gabonák?

A magas fehérjetartalmú búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésünkre gabonából a következő évre, olvasható a FAO ma frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

A korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén, ezzel szemben nagyobbra a kukorica és rizs esetében. A teljes globális gabonatermelés így elérheti a 2 593 millió tonnát, 0,6 %-kal elmaradva a 2016-os értéktől.

A raktáron lévő gabona mennyisége tovább nő, állítják a szakértők, elérheti akár a 704 millió tonnát is, ami új rekordot jelentene.