A cukor világpiaci ára is hamarosan emelkedhet

Agro Napló
Indiában a cukorexport korlátozásáról döntött a kormány. Mindez csak néhány nappal az után történt, hogy a búza kivitelét is engedélyhez kötötték.

Tízmillió tonnában maximálta a cukorexportot India a főszezonban. Ez azt jelenti, hogy az indiai cukor eladóinak speciális engedélyre lesz szükségük június 1. és október 31. között ahhoz, hogy kivihessék az országból az alapanyagot – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

Az indiai cukortermelők ki akarták használni a konjunktúrát, és már 9 millió tonnára kötöttek export szerződéseket. Tavaly India 7 millió tonna cukrot exportált.

Narendra Modi kormánya azzal indokolta a korlátozásról szóló törvényt, hogy vigyáznia kell az ország cukorkészleteire. Valójában az inflációtól félnek a világ második legnépesebb országában – mutat rá a CNN tudósítója. Nyolcéves csúcson az infláció Indiában: 7,8%.

A Világbank arra figyelmeztetett, hogy egészen 2024-ig eltarthat az alapvető élelmiszerek árának az emelkedése. Idén 22,9%-os áremelkedés várható a globális piacon, ahol a búza ára 40%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Mindenki a saját piacát védi

A döntés felbolygathatja a világpiacot, hiszen Brazília után India a második legnagyobb exportőr. Ráadásul nem ez az első hasonló döntés: Oroszország Ukrajna elleni agressziója a gabonapiacon okoz óriási hiányt és áremelkedést, India ezért korlátozta búza exportját is.

India a hőhullámra hivatkozva korlátozta a búza exportját. Ez megnöveli a hiányt, amelyet az orosz és az ukrán export kiesése jelent. India a világ második legnagyobb búzatermesztője, de az export nem olyan jelentős, mint Oroszország és Ukrajna esetében: a két háborúskodó ország a világexport 30%-át adta búzából az utolsó békeévben.

Malajzia kormánya a baromfiexportot korlátozta mondván „számunkra az első a saját népünk”.

Az IMF vezetője Davosban azt javasolta, hogy a kormányok nyújtsanak támogatást a szegényebb néprétegeknek, hogy meg tudják vásárolni az alapvető élelmiszereket.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!