A Délalföldi Kertészek Szövetkezete újabb mérföldkőhöz érkezett

Agro Napló
Átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) új, 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központját csütörtökön Szentesen, amely 2,7 milliárd forintból épült meg.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, az átadóünnepségen elmondta: jó látni, hogy a kormány „vidékfejlesztésre irányuló tevékenységének lassanként, de biztosan beérik a gyümölcse”. Hozzátette, a DélKerTÉSZ az ország legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezete. Az államtitkár szerint a beruházást „nyugodtan lehet tekinteni mérföldkőnek, amellyel a szövetkezet szintet lépett” – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A szövetkezet két évtizede dolgozik azon, hogy összefogja a szentesi és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, és integrálja a termelést – jegyezte meg. Elmondta, hogy a beruházás megvalósításához a társaság a költségek 27 százalékára uniós forrást és 44 százalékára nemzeti forrást kapott. Az államtitkár szólt arról, hogy 2023-tól a mezőgazdasági beruházások támogatási rendszerének alapja a Közös Agrárpolitika (KAP), amelynek célja az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése. A KAP stratégiai terve három részből áll: gazdaságfejlesztési beavatkozások, zöld elem és a megújuló vidékintézkedés csomagja.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a logisztikai központ megépítése a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása. Új korszak kezdődhet ezzel a DélKerTÉSZnél – mondta. Kitért arra, hogy a cégnél évről évre nőtt az értékesítés, és ez indokolta az új logisztikai központ létrehozását. A számítások szerint 2027 végére a jelenlegihez képest megduplázódhat a termelés – fűzte hozzá.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult, és csaknem ötszáz tagjának tevékenységét fogja össze. A társaság a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék alkotják, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejeskáposztát és kínai kelt is termesztenek. A projekt keretében hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki, amelyek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai. 2029-ig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak a társaságnál.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!