A FAO és az Európai Unió folytatják sikeres együttműködésüket

Agro Napló

Jemeni gazdák. Kép: ©FAO/Soliman Ahmed

A mai napon az Európai Unió és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megerősítették együttműködésüket az olyan globális ügyekért, mint az éhezés felszámolása, és a fenntartható fejlődés és béke elősegítése szerte a világban.

A következő két évben a FAO és az EU a közösségek ellenálló képességének támogatásán, a klímaváltozás hatásainak enyhítésén és a természeti erőforrások megfelelőbb használatán, a mezőgazdasági ellátórendszerek fejlesztésén és a táplálkozási és élelmezési struktúrák javításán dolgozik majd együtt.

Az EU-FAO partnerségről

A két szervezet közös munkája az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság, a határokon átnyúló betegségek, birtok- és talajgazdálkodás, az illegális halászat és az elsivatagodás mellett számtalan más területen hozott pozitív változást az elmúlt tíz évben.

Ez idő alatt mintegy 1,5 milliárd euró támogatásból 60 országban több mint 250 FAO program valósulhatott meg. 2014 és 2017 között a támogatások közel fele Afrikába ment.

Az Európai Unió ezzel a FAO legfontosabb partnere, tagállamainak befizetései adják az ENSZ szervezet teljes büdzséjének 45%-át.

A legfontosabb eredmények

A 2006 és 2017 közötti időszak legfontosabb közös eredményeit egy most bemutatott kiadvány foglalja össze. Ezek között vannak:

  • Az éhezés enyhítése 49 országban a 2007-2008-as élelmiszerár-válság után;
  • Az erősen fertőző vírusos marhabetegség, a marhavész, kiirtása 2011-ben;
  • A Food and Nutrition Security Impact, Resilience, Sustainability and Transformation (FIRST) program elindítása 2015-ben, ami 32 országnak segít a szakpolitikai és befektetési környezet javításán a mezőgazdaság, élelmezés és táplálkozás terén;
  • Sürgősségi támogatás a természeti csapások által sújtott országoknak szerte a világban;
  • Segítség európai országok szakszolgálatainak a száj- és körömfájás kezelésében;
  • Az élelmezési krízisekről szóló globális jelentés az EU, a FAO és az Élelmezési Világprogram közös kezdeményezése volt 2016-ban, és napjainkra referenciaként szolgál az élelmezési válságok megértésére és az azokra való reakciókra.

A közös munka során számtalan nemzetközi irányelv, egyezmény és sztenderd került kidolgozásra, hogy élelmiszereink biztonságosan és fenntartható módon legyenek előállítva, haszonállataink és kultúrnövényeink – vadon élő társaik – egészségesen fejlődjenek, az élelmiszerkereskedelem pedig méltányos legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!