A felelős állattartás ösztönzése a célkitűzés

Agro Napló
A felelős állattartás ösztönzése és minél szélesebb körű  elterjesztése, valamint erősítése az alapvető célkitűzése annak a kiadványnak, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentetett meg a közelmúltban.

A Fogadj örökbe! címmel megjelentett  új, ingyenes kötet a kutyák örökbefogadásához kíván átfogó segítséget adni a felelősen gondolkodó gazdáknak. A Nébih Szabad a gazdi programjának legújabb elemét az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára mutatta be a pécsi Misina Természet-és Állatvédő Egyesület menhelyén.

Zsigó Róbert elmondta: a most közreadott  kiadvány egy átfogó és évek óta tartó kormányzati programba illeszkedik, amelynek fókuszában a felelős állattartás elterjesztése és erősítése áll. Továbbá kiemelt cél az is, hogy a felelős állattartók inkább az örökbefogadás mellett döntsenek, ugyanis sok kutya vár gazdára a menhelyeken, vagy gyepmesteri telepeken. Így a magyarországi állattartási kultúra fejlesztésének egyik fontos láncszeme lehet, ha a kóbor állatok helyzetén sikerül javítani, és egyre több állatszerető ember dönt az örökbefogadás mellett – tette hozzá.

Zsigó Róbert emlékezetett arra is, hogy a Fogadj örökbe! útmutató nem az első kiadvány, amely a felelős állattartást népszerűsíti az agrártárca és a Nébih által közösen – mintegy félévtizede – indított Szabad a gazdi elnevezésű programjában. Az elmúlt esztendőkben emelkedett az állatvédelemre fordítható összeg, 2017-től ugyanis a költségvetésben van egy külön sor, amely állatvédelemre költhető. Ebből a pénzből korszerűsíthetők az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek, valamint ebből finanszírozható több állatvédelmi intézkedés is, például a kutyák chippel való ellátása, vagy a nyilvántartást segítő adatbázis létrehozása. Így az összehangolt intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat az országban a kóbor kutyák száma, és folyamatosan nő az örökbefogadott kutyák aránya.

Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy felfutóban van a kutya-örökbefogadási kedv, de minden leendő gazdának végig kell gondolnia, hogy egy kutya örökbefogadásával mint is vállal, azaz tudatában kell lennie, hogy ez gondoskodás, amit vállal. Minden kutya ugyanis egy-egy önálló személység és így kell vele bánni.

A Nébih új kiadványa az örökbefogadás folyamatán kalauzolja végig a jövőbeli kutyatartókat, annak szellemében, hogy a felelős gazdává válás megtanulható. A Fogadj örökbe! hasznos, gyakorlati tanácsokat nyújt azoknak a gazdiknak, akik úgy döntenek, otthont és szeretetet biztosítanak egy árva állatnak. Az útmutatóban szó esik többek között a kutya örökbefogadásának jogi feltételeiről, a tartási költségekről, de gyakorlati tanácsokat is ad az összeszokás megkönnyítésére. A kötet ingyenesen letölthető a Szabad a gazdi kampány oldaláról, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek pedig nyomtatott formában is igényelhetik.

Dr. Szebeni Zsolt állatorvos és Dr. Majoros Tibor pécsi járási kerületi főállatorvos, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület alapító tagja

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

Világhódító úton a mangalicák

Világhódító úton a mangalicák

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában...

Támogatják a horgász önrendelkezést

Támogatják a horgász önrendelkezést

A horgászat, mint rekreációs tevékenység a járulékos szolgáltatások igénybevételével együtt, összességében 100 milliárd forintos nagyságrenddel járul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!