2024. április 24. szerda György

A földművelés új korszaka: precíziós gazdálkodás Magyarországon

Agro Napló
A precíziós gazdálkodásról tartott teltházas konferenciát az Agroinform.hu mezőgazdasági portál, az IVSZ és a NAK agronómiai és informatikai vállalatok, illetve gazdálkodók részévételével március elején, Kecskeméten.

Az EU-s és a világpiacon ma már versenyképtelen egy olyan mezőgazdaság, ami elavult eszközökkel, magas költségek mellett csak közepes minőségű és mennyiségű terméket képes előállítani. A digitálisan felvértezett farmok olyan előnyre tesznek szert, amellyel szemben semmilyen támogatási rendszer nem nyújthat védelmet.

A precíziós gazdálkodásról szóló tanulmányok Európában a '90-es évek elején jelentek meg először. Az akkori módszerek leginkább a táblákon belüli különbségek felmérését szolgálták. Mára jelentős változáson ment keresztül a precíziós gazdálkodás, amely így határozható meg: pontosan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, amely sok esetben automatikus módon történik.

A precíziós gazdálkodás a hozamtöbblet mellett a költségtakarékosságot, a hatékonyság növelését jelenti. A legmodernebb agrotechnikai, helymeghatározó és informatikai eszközök segítségével homogén vetést eredményez, lehetőséget teremt a művelési menetszám-csökkentére, biztosítja a differenciált input-anyag kijuttatást.  A gazdálkodók a különböző – akár űrfelvételeken, légi fotókon, drónok által felvételezett tényeken alapuló – mérőeszközök, szenzorok által gyűjtött adatokat feldolgozva tervezhetik meg és optimalizálhatják növénytermesztésüket. Precízen megtervezhetik a kijuttatandó tápanyag és növényvédő szer mennyiségét négyzetméterről négyzetméterre, előre kialakíthatják a különböző műveletek logisztikáját, így csökkenthető az üzemanyag-felhasználás is. Elkerülhetővé válik az átfedéses művelés, a pazarló vegyszerhasználat.

Összegezve, az okszerű precíziós gazdálkodás biztos velejárója a költségcsökkenés, és kedvező időjárási feltételek mellett pedig a hozamtöbblet is.

Fel kell készülni arra az időszakra, amikor a mezőgazdaság kevesebb támogatásban részesül, vagy egyáltalán nem jut már dotáció a szektornak. Ahhoz, hogy a magyar gazdák versenyképesek legyenek a jövőben, elengedhetetlen az informatikai, illetve infokommunikációs eszközök széleskörű használata. A PreGa konferencián a gazdálkodók többsége egyet értett abban, hogy jelentős hátrányban van még Magyarországon az agrárium jövőjét jelentő precíziós gazdálkodás, amely a legkorszerűbb agronómiai ismeretek mellett az információtechnológia eszközeit hívja segítségül a növénytermesztésben.

A korszerű agronómiai és informatikai eszközök használata akár évtizedes lemaradásokat hozhat be a korábbinál sokkal gyorsabban. Ennek azonban feltétele, hogy a magyar gazdálkodók is megismerjék és használják azokat a komplex és termelésen túlmutató ismereteket, amelyek ezek alkalmazásához elengedhetetlenek. A konferencia résztvevői egyet értettek abban is, hogy ehhez szemléletváltás is szükséges a termelők körében.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke felszólalásában elmondta, a precíziós módszerek általi hatékonyságnövelés és az innovatív technológiák nemcsak a termelésben, hanem az üzleti életben is jelen vannak. Úgy vélte, szükségszerű a fejlődés és az új technológiák adaptálása, a magyar gazdálkodóknak is fel kell ismerniük az idő szavát.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a konferencián dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, aki szerint „gyerekcipőben“ jár az információtechnológia az agráriumban, így fontos erről beszélni, hogy mindezt a vidékfejlesztési és agrártámogatási rendszerbe is be lehessen majd építeni.

A PreGa – Prercíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban szakmai konferenciát 2016 február 25-ére hirdette meg a szervezők nevében az Agroinform.hu.

Számos előadás anyaga megtekinthető a www.prega.hu oldalon.

 

Kiállítók:

Agrárin Kft., AgriDron Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., Agromatic Automatizálási Kft., AXIÁL Kft., Dr. Szabó Agrokémia Kft., ESRI Magyarország Kft., KITE Zrt., KUHN Center Magyarország Kft., PC-Agrár Kft., Robotpilóta Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!