A frissaratású gabonát ellenőrzi a NÉBIH

Agro Napló
Budapest, 2015. augusztus 10., hétfő (MTI) - A fertőzés kiszűrése érdekében a frissaratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) - jelentette be a NÉBIH igazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

 Ez azt jelenti, hogy a hivatal ellenőrei 400-500 mintát vesznek aratáskor, majd laboratóriumban vizsgálják meg a szemeket - közölte Gábriel Géza (NÉBIH).

Az ellenőrzés hatékonyságát mutatja, hogy utoljára 6-7 évvel ezelőtt fordult elő élelmiszer mikotoxin fertőzése, amely enyhe hasmenést, hányingert, emésztőrendszeri panaszokat okozhat - tette hozzá.

A fertőzés a gabonaféléknél elpusztíthatja a csíranövényt, szártőrothadást okoz, mindennek nyomán pedig 30 százalékos mennyiségi kárt is előidézhet a termőterületen. Ugyanakkor a méreganyagok bekerülhetnek az élelmiszerláncba is.

A fertőzés ellen növényvédő, gombaölő szerekkel kell védekezni, ami különösen szükséges a fokozottan csapadékos időszakokban - mondta Gábriel Géza.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!