MENÜ

A gabonafélék ára nőtt, a cukoré és az olajoké csökkent a világban

2018.09.07.

Stagnált a FAO összesített élelmiszerár indexe augusztusban, miután a gabonafélék ára megugrott a száraz időjárás okozta termelés-visszaesés következtében, a növényi olajoké és a cukoré pedig csökkent.

Rizsültetés a Fülöp-szigeteken, fotó: ©FAO/Vellejay Villafranca

A ma közzétett élelmiszerár-index augusztus havi átlaga (167,6 pont) 5,4%-kal alacsonyabb a tavaly ilyenkor mérttől. 

A gabonaárak 4%-ot emelkedetek a hónap folyamán, élen a búzával, melynek ára megkétszereződött, ami jórészt az Európai Unió és Oroszország borús termelései kilátásaival magyarázható. A kukorica világpiaci ára több mint 3%-kal emelkedett, a rizsé valamelyest csökkent.

Csökkenést mértek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői a növényi olajok esetében is (2.6%), amint a pálma-, szója- és napraforgóolaj jegyzések a kedvező termelési feltételek közepette visszaestek, ami a pálmaolaj esetében kiegészül még az alacsony globális kereslettel is.

A tej árának lejtmenete már a harmadik egymást követő hónapja tart, augusztusban további 1,5%-ot mérséklődve a viszonylag gyenge termelési mutatók miatt. Európa és Ausztrália tejtermelésének bővülését az aszályok akadályozták, ugyanakkor Új-Zéland kilátásai javultak.

Júliushoz képest a cukorért 5,4%-al kellett kevesebbett fizetni, ezzel a cukor ára az elmúlt évtizedben nem tapasztalt alacsony szintre esett. A jelenség hátterében nagyrészt a legnagyobb termelők, Brazília és India valutájának folyamatos gyengélkedése áll.

A marha- és a baromfihús árának csökkenése és a megnövekedett juh és sertés iránti kereslet – elsősorban Kínában – hajtotta drágulásnak köszönhetően a húsár-index összességében változatlan maradt. A marhahús árát a bőséges amerikai kínálat is nyomás alatt tartja.

Frissített előrejelzés a globális gabonatermelésére

A FAO jelenlegi előrejelzése alapján az idei év globális gabonatermelése elérheti a 2587 millió tonnát, ami bár valamivel magasabb az előző hónapban becsültnél, de még így is az elmúlt három év legalacsonyabbja és 2,4 %-kal elmarad az előző évi rekordtól.

A FAO ma frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése jelentős, 14 millió tonnával 722 millió tonnára vágta vissza gabonatermelési előrejelzését – a legkisebb érték 2013 óta. A száraz és forró időjárás rátett egy lapáttal a terméscsökkenésre szerte Európában.

Másrészt, a várható szemestermény-kibocsátást 15 millió tonnával emelték a szakértők Kína, Ukrajna és az Amerikai Egyesült Államok kedvező kukoricatermesztési kilátásainak köszönhetően, mely ellensúlyozza a várható csökenést az Európai Unió és Oroszország termelésében.

A FAO számításai szerint az idei szemestermény-kibocsátás eléri a közel 1354 millió tonnát, mintegy 2,6%-kal maradva el a 2017-es szinttől.

A világ rizstermelése a várható 1,3%-os éves növekedésével idén rekordot dönt és eléri a közel 512 millió tonnát. Ennek java Bangladesben és Vietnámban jelentkezik, emellett az Egyesült Államok és Sri Lanka növelte termelési területeit.

Bővülhet a ganona-felhasználás világszerte, a FAO 2648 millió tonnát prognosztizál, részben a takarmány- és ipari célú kukorica keresletének növekedése, valamint a jelentős rizshozamok miatt.

Ezzel együtt csökkennek a gabonakészlétek – különösen Kínában, az Európai Unióban és Oroszországban. 

A FAO szakértői szerint több, közel 414 millió tonna gabonaféle forog majd a nemzetközi kereskedelemben, ami még ennek ellenére is közel 1,5%-kal alacsonyabb az előző évi rekordértéknél.