A gazdák szeretnének földet venni

Agro Napló
A magyar gazdák földvásárlási igényével indokolta a földművelési miniszter, hogy az állam állami földterületeket adna el nyílt, nyilvános árveréseken.

Fazekas Sándor csütörtökön az Országgyűlésben leszögezte: nem az állam akar eladni leginkább, hanem gazdák akarnak venni, amit az is igazol, hogy az elmúlt másfél évben hatezer igény érkezett 3 hektárnál kisebb területekre. Régi igényként beszélt arról, hogy azé legyen a föld, aki megműveli.

Az összesen 50 ezer földterületből 41 ezer 10 hektár alatti, tehát nem nagybirtok, földesurakról pedig aligha lehet szó - hangoztatta, hozzátéve: becsületes magyar emberek akarnak földhöz jutni, akiknek osztatlan közös tulajdon okoz gondot vagy beékelődött területek miatt nem tudják fejleszteni gazdaságukat.

A tárcavezető visszautasította azokat az ellenzéki felvetéseket, miszerint elkótyavetyélésről lenne szó. A kétmillió hektár állami föld 80 százaléka továbbra is az államé marad, az eladás nem terjed ki erdőkre, védett területekre - emelte ki.

Fazekas Sándor szavai szerint a nyílt, nyilvános árverésen helyben lakó gazdák vehetnek földet, ugyanakkor cégek, jogi személyek, külföldiek, nem földművesek vagy nem helyben élők biztosan nem. Spekulánsok nem juthatnak tulajdonhoz - jelentette ki.

Felidézte azt is, hogy a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló jogszabályt 2010-ben a Jobbik és az LMP is megszavazta, a döntés már akkor megszületett.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A nagy BIOFIL Trió

A nagy BIOFIL Trió

BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!