A gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Agro Napló
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tanulmányt adott ki, melyben az ökológiai szemléletű gyeptelepítés elméletével és gyakorlatával foglakozik. A 9 fejezetből álló kiadványt, nemzetközileg is elismert, korábban hasonló témájú tudományos és ismeretterjesztő anyagokat már megjelentető szakemberek írták. A tanulmányt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével jelentették meg.

Az ÖMKi olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják az ökológiai gazdálkodás és élelmiszeripar magyarországi továbbfejlődését és hosszú távú versenyképességét.

A Közös Agrárpolitika (KAP) új, 2014-től kezdődő időszakában a fenntartható mezőgazdaság fellendítésére külön intézkedéseket fogalmaztak meg. Az új KAP tervezet szerint a mezőgazdasági támogatás egyik komponense a nem minősített ökológiai gazdálkodást folytatók számára kizárólag akkor lesz lehívható, ha a pályázó gazda vállalja, hogy a területének megfelelő mértékű részét, úgynevezett ökológiai célterületté alakítja át. Ennek egyik formája lehet az állandó gyepterületek létrehozása vagy fejlesztése. Az ÖMKi jelen tanulmánnyal információt nyújt a gazdáknak és mindazoknak, akik el szeretnék sajátítani a természetvédelmi, ökológiai szemléletű gyeptelepítés helyes műveletét.

Az újonnan megjelent szaporítóanyag rendelet (86/2012.(VIII.15.) VM rendelet) már hazánkban is lehetővé teszi a természetes gyepekből fogott magkeverékek forgalomba hozatalát és alkalmazását a gyeptelepítés során. Ennek gyakorlati kivitelezéséhez azonban mindeddig nem állt a gazdálkodók rendelkezésére megfelelő ismeretanyag. A jelen kiadvány olyan tudományos igényességgel kidolgozott, gyakorlatban is alkalmazható anyag, amely felhívja a gazdák figyelmét az ökológiai szempontú gyeptelepítés legfontosabb tudnivalóira.

Az egyik legfontosabb elvárás a gyeptelepítésnél a megfelelő szaporítóanyagok és a megfelelő gyepi fajok kiválasztása, továbbá a környezetbarát technológia alkalmazása. A telepítendő fajokat a terület ökológiai jellemzőinek (talajtípus, vízgazdálkodás, hőmérséklet és csapadék viszonyok) szempontjait, valamint a tervezett gazdasági hasznosítás módját (kaszálás, legeltetés) figyelembe véve kell kiválasztani.

„A tanulmány elindítója és kezdeményezője Dr. Illyés Eszter, néhai munkatársunk volt. Fontos volt számunkra, hogy továbbvigyük és megvalósítsuk az általa megkezdett munkát. Mindannyiunk érdeke, hogy a természetvédelmi szempontokat megvalósító gazdálkodás, és különösen az ezt megtestesítő ökológiai gazdálkodás végre fellendüljön hazánkban. Mindehhez szükség van a legújabb tudományos eredmények gyakorlatban alkalmazható átadására. Éppen ezért volt számunka lényeges, hogy egy olyan anyagot adjunk ki a kezünkből, amelyben egyetemi kutatók, gyakorlati természetvédelmi szakemberek és gazdálkodók egyaránt közreműködnek. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy a kiadvány elsőként foglalja össze az ökológiai szemléletű gyeptelepítés hazai alkalmazási lehetőségeit.” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!