A hazai primőr zöldségek az immunrendszert erősítik

Agro Napló
A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agro Naplóval.

Az ismertetés alapján még a termesztett gombák is egész évben a fogyasztók rendelkezésére állnak, ahogy a következő hónapokban minden szezonális zöldség-gyümölcs is. Aki ezekből fogyaszt, sokat tehet immunrendszere erősítéséért, valamint vásárlásával a magyar gazdákat is segíti.

Ezért ajánlja azt a köztestület, hogy válassza mindenki a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat. De mindez fontos az immunrendszer erősítése miatt is. Azaz, hogy naponta többször, lehetőség szerint három-ötször fogyasszunk különféle zöldséget és gyümölcsöt.

A gyengébb immunrendszerrel ugyanis bárki kiszolgáltatottabbá válhat a betegségekkel, vírusokkal, így az új koronavírussal szemben is. Az ember immunrendszere erősítésével hatékonyan segítheti szervezete védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.

A piacon már jelenlévő hazai termelésű zöldségek nagy hasznára lehetnek most mindenkinek a betegségek megelőzésében. A következő hónapokban is menetrend szerint elérhető lesz majd minden megszokott, magyarországi termelésű zöldség és gyümölcs – állítják a NAK szakértői. Hozzátéve: a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Ezért sok szakember a „szuperélelmiszerek” közé sorolja őket, amelyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését vagy épp helyreállítását szolgálják.

Az ajánlott termékek biztonságosak, fertőtlenítést nem igényelnek, de fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan, akár többször is mossuk meg és törölgessük meg őket – hívják fel a fogyasztók figyelmét a szakemberek. Akik felidézik azt is, hogy a hazai kertészeti termelés képes kielégíteni a lakosság igényeit, mivel mintegy 2400 hektáron folyik intenzív zöldséghajtatás, illetve 80 ezer hektáron szabadföldi zöldségtermesztés, és így Magyarország közel 2 millió tonna zöldséget termel.

Emellett szintén mintegy 80 ezer hektáron folyik gyümölcstermesztés, ami évi 800 ezer tonna megtermelt gyümölcsöt jelent.

Az itthon előállított zöldség-gyümölcs mennyiségének közel fele frisspiaci termék, fele pedig a feldolgozóipar alapanyagaként szolgál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Akár duplájára is drágulhat a meggy

Akár duplájára is drágulhat a meggy

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!