2024. március 29. péntek Auguszta

A HORECA-szektor beszállítóknak is támogatást javasol a NAK

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is – közölte lapunkkal a köztestület.

A kormány ide vonatkozó jogi szabályozása, a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett tekintettel a veszélyhelyzetre. Ennek következtében a HORECA-szektor forgalma csökken, ezért a kormány a 485/2020. (XI. 10.) rendeletében megfogalmazott gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti a szektor vállalkozásait.

A HORECA-szektor forgalmának csökkenése közvetlenül érinti az oda beszállító élelmiszer- és ital-előállítókat, valamint a nagykereskedőket is, akiknek a piaci lehetőségei beszűkültek. Különösen nehéz helyzetben vannak azon kis- és közepes méretű vállalkozások, amelyek elsősorban a vendéglátóipar kiszolgálására szakosodtak, valamint azok a vendéglátóiparnak beszállító nagykereskedők, akik a tavaszi gazdaságvédelmi intézkedésekből is kimaradtak.

Kritikus a helyzete azon ágazati szereplőknek is, akik az előttünk álló ünnepi időszak rendezvényeitől várták éves árbevételük jelentős részét. A középiskolai étkeztetés és az általános iskolai étkeztetés részleges szünetelése is a kis- és közepes élelmiszer-feldolgozókat érinti hátrányosan. Az érintett kis- és közepes méretű élelmiszeripari és kereskedelmi vállalkozások jelentős része kerülhet csődhelyzetbe a következő hónapokban. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindennek alapján javasolja a kormánynak, hogy a 485/2020. (XI. 10.) – a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló – rendeletének támogató intézkedései terjedjenek ki a HORECA-szektor valamint a közétkeztetés érintett beszállítóira is a veszélyhelyzettel fennálló védelmi korlátozások időszakára – tartalmazza a most közzétett NAK javaslat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!