A hőség miatt kiemelten ellenőrzik a haszonállatok szállítását

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatósága szigorúan ellenőrzi az állatok szállítását a nyári nagy melegben. A szabályok betartatását uniós csoport is vizsgálja.

Ahogy az embereket, az állatokat is megviseli az extrém magas hőmérséklet, de ameddig mi be tudunk húzódni árnyékos, hűvös helyre, az állatok ki vannak szolgáltatva, ezért nagyon oda kell figyelni rájuk – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatóságának helyettes vezetője az InfoRádióban. Pallós László hozzátette, fontos, hogy a szabadban lévő állatoknak biztosítsunk árnyékos helyet és folyamatosan kapjanak ivóvizet.

A zárt telepeken, ahol nagy létszámban tartják az állatokat, mesterséges szellőztetőberendezés biztosítja a klímát, kiemelten fontos, hogy ez megfelelően működjön. A hivatal azt javasolja, hogy lehetőség szerint a haszonállatok szállítását a hajnali és az esti, hűvösebb órákra időzítsék. Pallós László hozzátette, nyolc órán túli hosszútávú szállítás esetén a hatósági állatorvosok szigorúan betartatják az állatvédelmi előírásokat.

– A héten éppen egy uniós ellenőrző csapat vizsgálja ezeknek a teljesülését. Az előírások meglehetősen szigorúak, például pontos tervezést követelnek meg. A járműveknek nyomkövető-, hőmérsékletregisztráló-rendszerrel kell rendelkezniük, automata önitatóval folyamatos ivóvíz-ellátást kell biztosítani, és bizonyos időközönként meg is kell állni megitatni az állatokat. A hatóság különösen ebben a nagy melegben szigorúan veszi az előírások betartását – jegyezte meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!