MENÜ

A járványhelyzet hatásairól is egyeztettek az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésén

Agro Napló 2021.02.25.

Magyarország nemzeti célkitűzésein és stratégiáin túl, az ezekben lefektetett alapokra építve a nemzetközi környezetügyi közösség aktív tagja is – jelezte az ENSZ ötödik Környezetvédelmi Közgyűlésének (UNEA) első szakaszában a magyar delegációt vezető László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Fotó: AM

 

A szaktárca közlése szerint – amit lapunk is megkapott – a tanácskozáson Magyarország a hazai programokról, az eddig megtett és a tervezett intézkedésekről adott áttekintést.

A legmagasabb globális környezetvédelmi döntéshozó testület, az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ötödik ülését a világjárvány miatt két szakaszban tartják meg. A 161 ország részvételével lezajlott első szakaszban online találkoztak a világ környezetvédelemért felelős vezetői, hogy választ keressenek a járványügyi helyzet környezeti kihívásaira, széles körű cselekvést mobilizáljanak, valamint elfogadják az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) folyamatos működéséhez elengedhetetlen középtávú stratégiát, munkatervet és költségvetést.

A 2022-2025 időszakra szóló középtávú stratégia a klímaváltozás, biológiai sokféleség-csökkenés, valamint a környezetszennyezés problémája köré épül. Az eszmecserén emellett hangsúlyt kapott a fenntarthatatlan termelési és fogyasztási szokások közötti szoros összefüggés és kölcsönhatás. A problémák megoldása érdekében a résztvevők nemzetközi összefogást sürgettek, amelynek fontosságára a világjárvány különösen ráirányította a figyelmet, és amelyben kiemelt szerepet tölt be az UNEP.

Az ülésen bemutatták az UNEP tudományos értékeléseken alapuló globális környezetállapot jelentését „Békében a természettel” címmel. A közgyűlés második szakaszát személyes részvétellel tervezik jövőre, február végén Nairobiban, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának székhelyén, ahol további szakmai döntések várhatók és megemlékeznek az UNEP létrehozásának 50 éves évfordulójáról is – tartalmazza az ismertetés.