MENÜ

A kormány célja vonzóvá tenni a falvakat

Agro Napló 2020.10.26.

A Magyar falu programmal a kormány célja az, hogy vonzóvá tegyék a falvakat – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos október végén Osliban, ahol több, a programból megvalósult fejlesztést is átadtak.

 

Gyopáros Alpár kiemelte: a Magyar falu programmal olyan életminőséget kínálnak a fiataloknak, ami helyben maradásra ösztönzi őket. Hangsúlyozta: a kormány folytatja a Magyar falu programot, továbbra is a korábbihoz hasonló intenzitással biztosít forrásokat a településeknek a helyi igényekhez illeszkedve.

A kormánybiztos Fodor József helyi polgármester munkáját méltatva úgy fogalmazott: Osliban harminc év településvezetői munka eredményei látszanak. Emlékeztetett: Fodor József már a tervezési szakasztól részt vett a Magyar falu programban, és tavaly óta 65 millió forint támogatásra nyert jogot a Győr-Moson-Sopron megyei községnek. Ez megegyezik Osli éves működési költségvetésével – jegyezte meg, idézi az MTI a politikust.

Gyopáros Alpár rámutatott: Osliban 2018-ban 856-an laktak, ez csaknem megegyezik a 2003. évi népszámlálási adatokkal. A népesség azonban 2020-ra – részben a faluban végrehajtott fejlesztéseknek, illetve a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) és a falusi csoknak is köszönhetően – 881-re emelkedett.

Gyopáros Alpár korábban arról is beszélt, hogy a Magyar falu program keretében idén 22 pályázatot írtak ki. A falu- és tanyagondnoki buszbeszerzésé a kilencedik, amelyik lezárult; ezekkel összesen 34 milliárd forintnyi forrás sorsáról döntöttek már. A hátralévő "körökben" pedig további mintegy 40 milliárd forintot osztanak ki – közölte a kormánybiztos.