MENÜ

A kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett

Agro Napló 2021.09.15.

Sorra adják át az új termelői és kereskedői piacokat szerte az országban, ennek egyik jó példája a 300 millió forintos pályázati támogatásból felújított sárospataki piac is, ahol három járásból összesen 32 település állította fel bemutatóstandját – mondta az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára Sárospatakon, a Zemplén-Hegyalja Térségi Közfoglalkoztatási Kiállításon és a helyi termékpiac átadó ünnepségén szeptember első felében.

Fotó: AM

 

Szinay Attila kiemelte: az árumustra megszervezésének célja az volt - a térségi kapcsolattartáson kívül -, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük legyen az előállított termékeik, innovatív ötleteik és megvalósított eredményeik bemutatására, amivel a korábbi években nem tudtak a Közfoglalkoztatási Kiállításokon megjelenni. Arról is beszélt az államtitkár, hogy a járványhelyzet alatt jelentősen megnőtt az érdeklődés a magyar termékek vásárlása iránt, ami nagyban hozzájárul a magyar gazdaság élénkítéséhez és fejlődéséhez.

Emellett kitért a közfoglalkoztatási programra is, ami közel egy évtizede működik Borsod-Abaúj-Zemplén megye két meghatározó térsége, Zemplén és Hegyalja településein. Példaként említette a települési Start programokat, ahol jellemzően mezőgazdasági termelés és előállítás folyik, de hasonlóan eredményesnek tartja a szociális programokat, melyek a települési értékteremtésben jeleskednek: a közterületi bútorok elkészítésében, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolásában, közterületek tisztán tartásában.

Szinay Attila tájékoztatott arról is, hogy a kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett, az 5000 fő alatti kistelepülések visszajelzéseiből kitűnik, hogy komoly fejlődésen estek át az elmúlt években. Emlékeztetett, hogy a Magyar Falu Program keretében a falusi családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK), a falusi útalappal és a kisboltok támogatásával együtt több mint 600 milliárd forint összegű finanszírozási lehetőséget nyújtott az elmúlt 3 évben. Kiemelte: az indulás óta 23 ezer család vette igénybe a kormány által nyújtott támogatást, 3 ezer kilométer mellékút újult meg, mintegy 1600 falusi játszótér lett korszerűbb és 400 falusi orvosi rendelőt újítottak fel.

Aros János Sárospatak polgármestere arról beszélt, hogy a kormány támogatásnak köszönhetően megnyitott új piac a XXI. század elvárásaihoz és a történelmi kisváros hagyományaihoz egyaránt méltó – tartalmazza a szaktárca összefoglalója.