A kormány nem hagyja magára a szarvasmarha-tenyésztőket

Agro Napló
2010 óta folyamatosan növekszik a mezőgazdaság kibocsátása, stabil növekedési pályára állt a szarvasmarha ágazat az elmúlt években – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai napján Szentkirályon.

Fazekas Sándor kiemelte: a kormány nem hagyta  magára a szarvasmarha ágazatot sem, számos intézkedést tett és tesz napjainkban is a mezőgazdaság felemelkedéséért. A kibocsátás mellett a beruházások értékének összege is növekedett. Agrárexportunk 8 milliárd euró, amely évek óta rekordnak számít. Emellett fejlődésnek indult az állattenyésztés is, amelyet jól tükröz, hogy a szarvasmarha ágazat 2014-ben 244 milliárd forintos kibocsátásával a teljes mezőgazdasági termelés 10,2 százalékát adta. Az 802 ezer állatot számláló állomány elérte a 2000. évi szintet. Elhangzott, a magyartarka tehén állománya jelenleg meghaladja a 29700 darabot.

A tejtermelés kibocsátása is nőtt, tavaly 61 százalékkal haladta meg a 2010. évit. A tejtermelők felvásárlókkal szembeni függetlenségét a közvetlen termelői értékesítés erősítésével tette a tárca lehetővé.

2015. április 1-jével megszűnt az európai uniós tejkvóta rendszer, amelyre a tárca már évekkel korábban megkezdte a felkészülést. Ennek a felkészülésnek volt része a diszkriminatív árképzés tilalmának bevezetése, amelynek lényege, hogy a hazai és külföldi termékek esetében a kereskedők azonos árképzési módszert alkalmazzanak.

A magyar tej és sajt népszerűsítése érdekében 2012 óta folyamatos és sikeres egyeztetések zajlanak a kereskedelmi láncokkal. Idén 420 millió forint áll rendelkezésre a magyar tejet népszerűsítő marketing kampányra. A tej piaci helyzetével kapcsolatban a minisztérium folyamatos  egyeztetéseket folytat az ágazat szereplőivel.

A jövőre nézve a miniszter kiemelte a magas feldolgozottságú tejtermékek értékesítésének fontosságát a folyadéktej helyett, amelyre rendelkezésre állnak európai uniós források.

A piac fejlesztése mellett a gazdálkodóknak fontosak a támogatások. A kormány 2014-ben indította el a „Több munkahelyet a mezőgazdaságba!” programot a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében. Az állattenyésztés és a zöldség- és gyümölcstermesztés kiemelt támogatásával több ezer új munkahelyet kíván a kormány létrehozni 2020-ig összesen 212 milliárd forint támogatásból.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: 2015-től az új Közös Agrárpolitika forrásainak egyik elsőszámú kedvezményezettje a szarvasmarha ágazat lesz. A tejhasznú tehenek támogatására rendelkezésre álló uniós forrás csaknem 21 milliárd forint. A húshasznú anyatehenekre kifizethető forrás 10,8 milliárd forint, és a hízott bika támogatásra fordítható keret 1,4 milliárd forint. Ezeken kívül folytatódik az állatgyógyászati költségek támogatása 8,5 milliárd forint értékben és 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási intézkedés finanszírozására. A miniszter megemlítette az idén bevezetett ÁFA csökkentést is, amely szintén hozzájárult az ágazat sikerességéhez és fehérítéséhez.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!