2024. április 19. péntek Emma

A közepesnél gyengébb kalászos és repcetermés lehet az idén

Agro Napló
A szakemberek a szeszélyes időjárási körülmények miatt az idén a közepesnél valamivel gyengébb terméseredményekre számítanak – ezt állapították meg az Aratási Koordinációs Bizottság első idei ülésén.

A testületi ülésen elhangzottakról a tanácskozást követően Feldman Zsolt. az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára valamint Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke tájékoztatta az újságírókat Budapesten a szakminisztériumban július elején.

Feldman Zsolt bejelentette: az idei aratás az őszi árpa betakarításával megkezdődött. Reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben az időjárás kedvez majd a gazdálkodóknak és a learatott terményt folyamatosan lehet majd a magtárakba szállítani. Jelenleg az őszi árpa betakarításának mintegy 30 százalékával végeztek a gazdák. Emellett megkezdődött az őszi búza és a repce aratása is.

Ebben az évben az őszi vetésű növényeket több mint 1,6 millió hektárról takarítják majd be a gazdálkodók. Megjegyezte: nehéz időszak van a gazdák mögött, mert az időjárási körülmények igen szeszélyesek voltak és a legtöbb esetben nem kedveztek a növényi kultúrák fejlődésének. Ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a közepesnél valamivel gyengébb termést takaríthatnak be az idén. Mindez azt jelenti, hogy összességében mintegy 7 millió tonna terményre lehet számítani az idei nyáron az aratási időszak befejeztével. Az időjárási anomáliák miatt ugyanis a termésátlagok 6-15 százalékkal lesznek kisebbek a korábbi évek átlagához képest. Ez pedig mindenképpen jelentős veszteség – húzta alá az államtitkár.

Búzát az idén a gazdálkodók mintegy 900 ezer hektárról takarítanak be hazánkban. A terméskilátások az őszi búzánál a korábbi időszakhoz képest várhatóan jelentős mértékben csökkennek majd az idén. Az előzetes agrárkamarai becslés alapján a szakértők úgy becsülték, hogy az őszi búza termésátlaga hektáronként 4,3-4,4 tonna lehet. De ma még nagy a bizonytalanság a tekintetben, hogy végül is a hektáronkénti hozam mekkora is lehet ebben az évben. Az ugyanis látszik, hogy az őszi búza termésátlaga nemcsak Magyarországon, hanem általában Európában is kisebb lesz a vártnál, ami 10 százalékos vagy annál nagyobb terméskiesést jelenthet.

Most azonban az látszik, hogy a repce tekintetében még a búzánál is jelentősebb terméskieséssel kell számolniuk a gazdálkodóknak, ami azt jelenti, hogy a hektáronkénti hozam akár 2,1-2,2 tonna lehet, ami nagy mértékben elmarad a korábbi évek átlagától. Ezért a szakértők ezen a területen nagyon óvatosak a becsléssel. A repcét valamivel több mint 300 ezer hektárról kell majd betakarítani.

A nehézségek szemléltetésére Feldman Zsolt elmondta: a szántóföldi növénytermesztésben a gazdálkodók az idén mintegy 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt, de emellett az intenzív esőzések miatt jelentős károkat okozott a belvíz is már. Ezért a mostani aratási időszakban a gazdálkodóknak jelentős kihívásokkal kell majd megküzdeniük – mondta az államtitkár. Mindehhez hozzátette, hogy arra szeretné kérni a közlekedőket, hogy legyenek figyelemmel az aratásban részt vevő munkagépek közlekedésére a közutakon. és segítsék azok mozgását.

Petőházi Tamás mindehhez még azt tette hozzá, hogy a tavalyi év ősze optimális körülményeket teremtett a szántóföldi munkák elvégzéséhez, ezt tükrözte is a GOSZ decemberi felmérése, aminek alapján azt állapították meg, hogy a vetések állapota 70 százalékban vagy afölött volt jó minőségű. Mindez vonatkozott  a kalászosokra és a repcére is. A jónak minősíthető vetések az átlagot tekintve 50-55 százalék körül szoktak mozogni. Ezért a gazdálkodók nagyon bizakodtak a jó termésben.

De a téli időjárás már nem volt annyira kedvező, mint az őszi, ezért a szokásosnál két héttel hamarabb kellett megkezdeni a tavaszi munkákat. ezt tetézte, hogy következett egy tízhetes csapadékmentes időszak. A csapadék csak Medárd utánra érkezett és az sem áztató eső, hanem zápor is zivatar formájában, ami a növényeknek nem volt mindig kedvező. Ez már nem tudott sokat segíteni növények rossz állapotán. A növénykultúrákat tekintve a repcénél a legrosszabb a helyzet. A szokásos hektáronkénti 3 tonnás átlagtermés helytett lényegesen kisebb hektáronkénti hozammal kell számolni az idén – mondta a GOSZ elnöke.

Petőházi Tamás az őszi búzánál tapasztalt gondokra pedig példaként hozta, hogy volt olyan tábla, amelynek az egyik része kapott csapadékot, itt a terméshozam hektáronként elérte a 6 tonnát, míg a tábla azon részében, ahol nem esett csapadék, ott a terméshozam csak 3 tonna körül mozgott hektáronként őszi búzából.  Éppen ezért a termést pontosan megbecsülni ezen a területen szinte lehetetlen. De azt azonban az Agro Napló kérdésre még elmondta, hogy 4 millió tonna alatti termésmennyiségre országosan nem számítanak őszi búzából, de ez a mennyiség mindenképpen közelebb lesz összességében a 4 millió tonnához, mint az 5-höz. A kép ugyanis rendkívül vegyes, mivel a termésmennyiségek nagy szórást mutatnak, és ahhoz, hogy meg lehessen becsülni az őszi búza  idei várható országos termésmennyiségét, legalább a betakarítandó terület egyharmadán végezni kell az aratással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!