A külgazdasági államtitkár kétoldalú tárgyalásokat is folytatott Kínában

Agro Napló
Kína, Románia és Montenegró képviselőjével is folytatott kétoldalú tanácskozást a külügyi és külgazdasági államtitkár, aki részt vesz a szombaton kezdődő, Kína és Kelet-Közép-Európa közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködési csúcstalálkozón a távol-keleti országban.

Szijjártó Péter sajtófőnöke szombaton tájékoztatta az MTI-t a Ningpo városban, tizenhat közép- és kelet-európai ország részvételével zajló rendezvényről.

    A magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a csúcstalálkozón tárgyalt Csung San kereskedelmi miniszterhelyettessel. Megállapították, hogy a kétoldalú kapcsolatok most alakulnak a legjobban, és a közép-európai régióban a magyar-kínai az egyik leggyorsabban fejlődő együttműködés.

    A kínai kereskedelmi miniszter jelezte, hogy országa növelné a Magyarországról származó agrárimportját, így megállapodás született a magyar hústermékek exportengedélyezési eljárásainak gyors lezárásáról, valamint magyar mezőgazdasági és állattenyésztési technológiák szállításának megindításáról.

    "A magyar agrárexport bővítéséről született megállapodás nyomán idén újra rekordot dönthet a Kínába irányuló magyar kivitel" - mondta a kormánybiztos a tájékoztatás szerint.

    Magyarország energiabiztonságának javítása szempontjából fontos beruházásokról, valamint a határon átnyúló fejlesztések felgyorsításáról is tárgyalt a csúcstalálkozó keretében Szijjártó Péter Nita Constantin román gazdasági miniszterrel.

    A kormánybiztos a közlemény szerint ezt úgy értékelte: Magyarország energiabiztonságában jelentős előrelépést fog hozni az a román beruházás, amelynek nyomán lehetővé válik a kétirányú gázszállítás Magyarország és Románia között.

    Az úgynevezett magyar-román interkonnektoron jelenleg csak Magyarország tud gázt szállítani, fordítva ez nem lehetséges. Most abban állapodtak meg a felek, hogy Románia az idén év végéig elvégzi az ahhoz szükséges fejlesztéseket, hogy ők is tudjanak gázt szállítani Magyarországra. Ennek szükségességére a közlés szerint az ukrajnai válság mutatott rá.

    A magyar-román interkonnektor potenciális kapacitása 4,4 milliárd köbméter évente, jelenleg azonban csak évi 1,75 milliárd köbméter szállítása lehetséges műszakilag - közölték.

    Megállapodás született arról is, hogy év végéig kiépül a Békéscsaba-Nagyvárad villamos távvezeték-összeköttetés. A találkozón szó volt több határátkelő létrehozásáról is. Szijjártó Péter és Nita Constantin megállapodtak abban, hogy az erről szóló keretmegállapodást a magyar-román gazdasági vegyes bizottság július 15-én fogadja el Budapesten.

    Szijjártó Péter tárgyalt Dragica Sekulic montenegrói gazdasági miniszterhelyettessel is az MVM szerepvállalásának lehetőségeiről a nyugat-balkáni ország villamosenergia-hálózatának modernizálásában.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!