A kultúrnövény elnyomja a parlagfüvet

Agro Napló
A parlagfű a számára kedvező klímájú területeken gyorsan terjed. Ám a rendszeresen megművelt, állandó növényzettel borított terepen nem tud tartósan megtelepedni, a parlagfüvet a kultúrnövények elnyomják. A gyom elleni hatékony védekezés a gondos művelés mellett a megfelelő vetésforgó alkalmazása, az időben végzett rendszeres kaszálás, valamint a gyomirtó használata.

Az idei csapadékos időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, ugyanakkor szántóföldjeinken az elmúlt évek védekezési eredményei is jól láthatóak. A parlagfű előfordulása és a gazdálkodás színvonala között szoros az összefüggés. A szakmai hozzáértéssel végzett, több éves kitartó munka sok helyen meghozta az eredményt.

A parlagfűszezon beköszönte előtt, még a virágzást megelőzően ajánlatos a gyom kaszálása, vagy növényvédőszeres irtása. A hatóság ezt követően, július 1-jétől eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt. A parlagfű szántóföldjeink legfontosabb gyomnövénye. Nem csak szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is előfordul.

Az országban a parlagfű jelenlegi fejlettsége változatos képet mutat. Melegebb élőhelyeken, például városok közelében elérheti a 20-40 cm-es átlagos magasságot, míg a később vetett kultúrnövényekben csupán nemrég kelt ki a gyom. A jól fejlett őszi vetésű gabona elnyomja a parlagfüvet, míg a gyengén fejlett, kiritkult őszi gabonákban, ahol nem gyomirtó szerrel védekeztek, erőteljes a parlagfűfertőzés. Ezeken a helyeken az aratás után a tarlót összefüggő szőnyegként boríthatja, itt a betakarítás után fokozott figyelmet kell fordítani a tarlóhántásra. A tavaszi kultúrákban mindenképp szükséges a parlagfű elleni védekezés, ahol a betakarítást követően jelentős feladat a gyommentesítés.

A parlagfű a legnagyobb kárt a kapásnövényekben okozza. A kukoricavetésekben terjedő parlagfű ellen számos kitűnő hatékonyságú növényvédőszer áll rendelkezésre. A sorközművelést is egyre több helyen alkalmazzák a kapás kultúrákban, aminek a növényvédőszeres gyomirtást túlélt gyomnövények elpusztítása mellett több kedvező hatása is van, például megszünteti a talajtömörödöttséget és segítségével tápanyag juttatható a kultúrnövény számára.

A parlagfű elleni hatékony védekezés kiemelten fontos közérdek. Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy környezetét mindenki gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása. Legyen mindenkinek szívügye a parlagfű-mentesítés, tartsa mindenki rendben a portáját.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!