A légi felderítés is a parlagfű-fertőzöttség csökkentését szolgálja

Agro Napló
Az elmúlt évekhez képest csökkent a parlagfűvel szennyezett területek nagysága és észrevehetően javult a földhasználók hozzáállása, a rendőrségi helikopter észlelése után sok gazdálkodó azonnal elvégzi a parlagfű-mentesítést – fogalmazott a tököli repülőtéren Szalkai Gábor főosztályvezető-helyettes a parlagfűvel fertőzött területekkel kapcsolatos, a légi felderítés eredményeiről beszámoló sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, ebben az évben eddig hat megyében végeztek rendőrségi helikopterek segítségével parlagfüves területeken felderítést a fölhivatalok és a növényvédelmi hatóságok. Először júliusban Fejér megyében szálltak föl a gépek, majd a légi felderítés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatódott. Ezen kívül Somogy, Győr-Moson- Sopron, Bács-Kiskun és Pest megyében ellenőriztek a hatóságok helikopterről.

Már virágzik a parlagfű az országban, a virágzó növények jelentős mennyiségű pollent termelnek. A parlagfű fejlettsége az országban nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően 80-170 cm-es. Az idén jelentősen kevesebb az országban a parlagfűvel fertőzött területek száma és a fertőzött felület is kisebb, mint az elmúlt években. Leginkább a műveletlen területeken, illetve a táblaszéleken és a tarlóterületeken található parlagfű, kultúrnövénnyel borított területeken kevésbé jellemző a jelenléte.

A földhivatalok a külterületeken eddig több mint 1,5 millió hektáron végeztek helyszíni ellenőrzést, ahol, 609 esetben, összesen 971 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet találtak, az arra illetékes szervek eddig 380 esetben, 364 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. A növényvédelmi bírság és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket folyamatosan számlázzák ki és küldik meg az érintetteknek. Eddig 95 esetben, 116 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt került sor a növényvédelmi bírság kiszabására, több mint hárommillió forint összegben.

A Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül 217 db bejelentés érkezett a hatósághoz, ebből 64 külterületre, 153 belterületre vonatkozott.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása közös célunk. A növény terjedésének megakadályozását a fokozott pollentermelés miatt törvény is szabályozza.  Felhívjuk a földtulajdonosok figyelmét, hogy törvény szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet!

A parlagfüves területek ellenőrzése földi bejárással és helikopteres felderítéssel történik. Újdonság, hogy 2015-ben a hatóság a területek parlagfű fertőzöttségét az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokság helikoptereiről végzi, mely felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek is aktívan részt vesznek a parlagfüves területek felderítésében, bejelentésében és a parlagfű mentesítési munkákban. A gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információkért forduljanak bizalommal az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakembereihez, a NÉBIH-hez vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!