A lépfene fertőzés forrását a hatóságok elkülönítették, fertőtlenítenek és a fertőzésre fogékony állatállományt beoltják

Agro Napló
Az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (anthrax) fertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján. Erre azt követően került sor, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a múlt héten egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját. Az illetékes szakemberek azonnal megkezdték a betegség felszámolását.

 

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, melyek addig tartottak, amíg - az akkor értesített és a mintákat szeptember 11-én a diagnosztikai intézetbe küldő állatorvos - megtiltotta az állatok legeltetését.

Kiderült, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 cm-es földtakarással. Helyi zárlat elrendelése mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyidejű értesítésével és segítségével az állategészségügyi szolgálat védőoltást adott az érintett juhállománynak, emellett, annak megfigyelését rendelte el. Az ingatlan szigorított módon történő fertőtlenítése és takarítása folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy az elásott tetemeket szigorított módon fertőtlenítik, a trágyát ártalmatlanítják és a helyszínt izolálják, megakadályozva ezzel, hogy a kórokozók spórái a környezetbe juthassanak.

Jelenleg a településen és annak környezetében a betegségre fogékony állatállomány oltását végzik az állatorvosok. A továbbiakban a helyszínt elkerítik és az zár alatt marad, amit a jegyző köteles betartatni. A nagyközség területén és környezetében a fertőzésre fogékony állatok kizárólag folyamatos vakcinás védelem mellett tarthatók.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a megállapításkor azonnal megkezdte az esetlegesen fertőzött személyek felkutatását, egészségi állapotuk felmérését. Az érintett terület összes egészségügyi szolgáltatója (háziorvos, védőnő, ügyelet, szakrendelő, kórház) folyamatos felvilágosító tevékenysége mellett figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát, különös figyelmet szentelve a lehetséges betegség tüneteire.

Jelenleg humán járvány, megbetegedés nincs, a betegség emberről emberre nem terjed. A lakosság tájékoztatása folyamatos, az esetlegesen fertőzésnek kitett emberek – akik a közvetlen védekezésben részt vesznek – megelőző védelemben részesültek és részesülnek. Jelenleg a fertőződés veszélye minimális.

Az érintett hivatalok, szervezetek, orvosok a veszélyhelyzet felszámolásán dolgoznak, a felelősség megállapítására irányuló vizsgálatok, elemzések ezután következnek.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!