A Lipicai nemzeti kincs

Agro Napló
„Nemzeti büszkeségünk a Lipicai ménes, amely Szilvásváradon igazi otthonra talált” – mutatott rá az agrárminiszter a Szilvásvárad a Lovak Szolgálatában című kiállítás megnyitóján, november elején.
Fotó: Fekete István

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a magyarországi lipicai, az egyik legrégibb kultúrlófajta, amelynek tenyésztése az 1800-as évek elejétől számítható. A Szilvásváradi Állami Gazdaság 1953-ban jött létre – az elmúlt csaknem hetven évben sok minden változott -, de a  célok és a küldetés nem módosult. A gazdaság működésével ugyanis garantálja a tradicionális lipicai fajta jellegének megőrzését. A szilvásváradi ménes tenyésztési szempontból genetikai bázisként is jelentős szerepet játszik a tenyésztők szakmai munkájában – tette hozzá.

A miniszter szerint büszkén mondható, hogy a fogatsportban szereplő és kiemelkedő eredményeket elért lipicaiak zöme jelentős szilvásváradi vérhányaddal rendelkeznek. A most megnyílt kiállítás is bizonyítja a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság munkatársainak hűségét, elhivatottságát és kiemelkedő szakmai tudását.

Fotó: Fekete István

Ennek is köszönhető, hogy a szilvásváradi ma már a világ második legnagyobb lipicai ménese, amelyben a fajta számtalan világhírű egyedét tenyésztették ki a gazdaság megalapítása óta – hangsúlyozta Nagy István.

A kiállítás egyik legérdekesebb részét képezi egy háromezer esztendős bronzkori lószobrocska, ami alapján valóban igaz lehet a mondás, miszerint a jó isten is lovakat teremtett Szilvásváradra – emelte ki a tárcavezető.

Fotó: Fekete István
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Válságban az európai méhészet

Válságban az európai méhészet

Válságban van az európai méhészet, az Európai Bizottságnak ezért meg kell vizsgálnia a méhcsaládok csökkenő számának okait, és javaslatot kell tennie...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!