MENÜ

A lízing is helyet kapott a Széchenyi Kártya Programban

Agro Napló 2021.06.16.

A koronavírus-járvány utáni gazdasági fenntartható növekedés érdekében ez év július 1-től elindul a Széchenyi Kártya Program keretén belül a Széchenyi Kártya Újraindítási Program, amiben többféle kedvezményes finanszírozási konstrukció, köztük támogatott lízingfinanszírozás igényelhetnek a magyar vállalkozások.

 

A szakmai szervezet tájékoztatása kiemeli: a programnak köszönhetően a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban elérhető lízingkonstrukciók éves kamata maximum 0,5 százalék lehet az állami kamattámogatás miatt. A rendkívül kedvező finanszírozási alternatíva a Magyar Lízingszövetség szerint lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy alacsony költség mellett új eszközberuházásokat valósítsanak meg, ezzel támaszt adva a gazdasági

De emlékeztetnek arra is: a magyar gazdaság komoly visszaesést könyvelhetett el tavaly a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt, az idén viszont már növekedésre van kilátás. A fejlődéshez pedig kedvezményes finanszírozási lehetőséget kapnak a magyarországi vállalkozások: az éves óta működő Széchenyi Kártya Program keretein belül július 1-től elindul a Széchenyi Kártya Újraindítási Program.

Mankó a beruházásokhoz

„A Magyar Lízingszövetség és a kormányzati döntéshozók együttműködésének eredményeként az Széchenyi Kártya Újraindítási Programon belül államilag támogatott lízingkonstrukciók is elérhetőek lesznek ” – mondta Vály Judit, a Magyar Lízingszövetség alelnöke. Hozzátette: „a programon belül elérhető lízingkonstrukció éves kamata maximum 0,5 százalék lehet az állami kamattámogatásnak köszönhetően.”

A részletek még kidolgozás alatt állnak, de az új, rendkívül kedvezményes konstrukció kézenfekvő megoldást jelenthet az eszközberuházást tervező vállalkozások számára. Ez a konstrukció segít abban is, hogy a lízingcégek továbbra is jelentős szerepet játszanak a gazdaság újraindításában, elsősorban a mikro- kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházásai finanszírozásán keresztül. Mint ismert, a lízingcégek évente  mintegy 450-500 milliárdnyi forrást biztosítanak a kkv szektornak eszközbeszerzéseikhez.   

Az új konstrukció a Magyar Lízingszövetség szakértői szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a beruházások lendületet kapjanak. Erre szükség is van, mert a beruházások volumene 2020-ban éves szinten közel 4 százalékkal csökkent és az idei első negyedévben is csak 2,5 százalékos növekedést mutatott. Ennél pedig jóval nagyobb mértékű bővülésre van szükség a kilábaláshoz.

Bővülés

A lízingpiacon az új kihelyezések összege tavaly 14 százalékkal 639 milliárd forintra csökkent, ezt az idén növekedés követheti, a mértéke azonban egyelőre kérdéses.

A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban várhatóan szeptembertől elérhető lízingkonstrukciók segíthetik a finanszírozott összeg bővülését, ám egyelőre nem lehet arra számítani, hogy a 2019-ben elért 740 milliárdos kihelyezést az idén elérje a magyar lízingpiac – jegyi meg a szakmai szervezet közleménye.