2024. április 26. péntek Ervin

A MAGOSZ 19, a MOSZ 9 megyében indul a kamarai választásokon

Agro Napló
A 2017. november 3-i kamarai választásokon országosan mintegy 250 szavazási körzetközpontban adhatják le voksukat a kamarai tagok. A részükre kijelölt központról a kamarai portálon, illetve saját e-irodájukba belépve tájékozódhatnak.

Kire lehet szavazni?

A szeptember 8-i határidőig a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) mind a 19 megyére, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig 9 megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) adott le jelöltlistát, így ha minden szabályos volt, ezekre a listákra lehet majd voksolni. A megyei küldöttgyűlési küldöttjelölteket tartalmazó listát – amennyiben az megfelel a választási szabályzatnak – a kamarai választást lebonyolító Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB) szeptember 30-ig veszi nyilvántartásba, amelyről a jelölő szervezeteket írásban tájékoztatja.

Kik, és hol szavazhatnak?

A pártoló és tiszteletbeli tagok, valamint a hatályos, de nem érvényesített őstermelői igazolvánnyal rendelkezők kivételével valamennyi, 2017. június 30-án tagsági jogviszonnyal rendelkező kamarai tag jogosult részt venni a 2017. november 3-i megyei küldöttválasztáson.

A választások mindenhol ugyanazon a napon, 2017. november 3-án zajlanak, ennek megfelelően a szavazási körzetek kijelölése az országos lefedettség biztosítását szem előtt tartva történt meg. Országosan 248 választási körzet kijelölésére került sor, majd – a megközelíthetőséget és az adott településeken élő, szavazásra jogosultak számát figyelembe véve – a kamara ezekhez a körzetekhez rendelte hozzá az egyes településeket.

A Választási Szabályzat értelmében a választásra jogosult tagokat a lakóhelyük, illetve székhelyük alapján sorolta be a kamara a megfelelő szavazási körzetbe. A szavazás helyéről a tagok a kamarai portálon, saját e-irodájukban (a linkre kattintva) tájékozódhatnak, illetve a későbbiekben postai úton választási értesítőt kapnak.

A kamarai tagoknak lehetőségük van arra, hogy ugyanazon megyén belül, de más szavazókörben adhassák le szavazatukat. Az átjelentkezéshez szükséges formanyomtatványok megtalálhatók ide kattintva, illetőleg kérhető bármelyik falugazdász-irodában. A kitöltött formanyomtatványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara postacímére (1519 Budapest, Pf.: 285.) vagy a kamaraivalasztas@nak.hu e-mail címre kell az érintetteknek eljuttatniuk. A kérelemnek legkésőbb a megyei küldöttekről szóló szavazást megelőző ötödik napig, azaz 2017. október 29-én éjfélig kell a kamarához beérkeznie.

A szavazás menete

A kamarai tagokat a kamara ügyintéző szervezete 2017. október 20-ig írásban tájékoztatja a szavazás helyéről, idejéről, a szavazás rendjéről, a jelölő valamint azt támogató szervezetek nevéről, a megyei küldöttgyűlési küldöttjelölti listákról. Amennyiben a kamarai tagról vezetett tagjegyzék a tag e-mail címét is tartalmazza, az értesítés a tag részére e-mailen is megküldésre kerül.

A kamara tagja 2017. november 3-án 6 és 18 óra között a számára kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le a megyei küldöttek neveit tartalmazó listára a szavazatát.

A választás napján a tag a személyazonosságának igazolása után a kamara külön a választásokra készített pecsétjével lepecsételt szavazólapot kap. Pecsét nélkül a szavazólap érvénytelen. A leadott szavazat akkor érvényes, ha abból egyértelműen meg lehet állapítani, hogy a tag melyik listát támogatta.

Az alakuló megyei küldöttgyűléseket 2017. november 23-25. között, az országos küldöttgyűlést 2017. december 20-án tartják meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!