A Magyar Államkincstár fizeti ki a gazdáknak járó támogatásokat 2017-től

Agro Napló
Jól halad a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átalakítása, integrálódása az államkincstárba és a megyei kormányhivatalokba – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak pénteken Viski József, az MVH elnöke. A hivatal a tervezettnél jóval több támogatási előleget, kétszázmilliárd forintot meghaladó összeget fizetett ki a gazdáknak.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tizenegy jogcímen több mint kétszázmilliárd forintot fizetett ki a gazdáknak támogatási előlegként november végéig – mondta a Viski József. Hozzáfűzte: ez tízmilliárdokkal több, mint amit korábban terveztek. Területalapú támogatásra (SAPS) például a tervezett száz helyett 117 milliárd forintot, zöldítésre 26 helyett 44 milliárdot utaltak át a gazdálkodóknak. SAPS jogcímen 131 ezren adtak be kérelmet előlegre, 121 ezren meg is kapták. Idén először agrár-környezetgazdálkodási (AKG) jogcímen is utaltak támogatási előleget, 15 milliárd forintot, de jól jártak például az anyajuh- vagy a hízottbika-tartással foglalkozó gazdák is.

Tavaly egyébként 150 milliárd forintnyi támogatási előleget kaptak a gazdák november végéig. 

Viski József hangsúlyozta: a gazdák idén decemberben újabb harmincmilliárd forintnyi támogatáshoz jutnak, már résztámogatás formájában.

Az MVH elnöke azt mondta: jól áll a hivatal átalakítása, integrálása. Az MVH október derekán került át a földművelésügyi tárcától a Miniszterelnökséghez. A december végén megszűnő MVH központi szervezete a Magyar Államkincstárba tagozódik, a megyei kirendeltségek pedig a megyei kormányhivatalokba. Létszámleépítés nem lesz. A szükséges jogszabályi előkészületeket megtették a december elsejei céldátumig.

Az államkincstár látja majd el a kifizető ügynökségi feladatokat. A végleges akkreditáció megszerzése jövő októberben várható, ám a feltételes akkreditációval januártól már zökkenőmentesen működhetnek. Az uniós előírások szerinti folyamatot a KPMG ellenőrzi akkreditációs szervként, az akkreditációt a Miniszterelnökség adja ki. Az MVH elnöke bízik abban, hogy az integrációból semmit sem éreznek meg a gazdák, ugyanúgy felkereshetik ugyanis az ügyfélszolgálatokat, mint eddig, a szakemberek ezután is segítik a munkájukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás a fellebbezés rendjében

Változás a fellebbezés rendjében

A Magyar Államkincstár közleményben jelentette meg a fellebbezés előterjesztését megkönnyítő nyomtatványát, amely a jogban kevésbé jártas gazdálkodókn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!