A magyar föld a legjobb helyen a magyar gazdáknál van

Agro Napló
 Budapest, 2015. június 26., péntek (MTI) - A magyar föld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, mielőtt a tárca nevében stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökével pénteken, Budapesten.

 Az aláírást követően a miniszter az MTI-nek elmondta: a megállapodás döntően a gazdaérdekek képviseletével összefüggő törvényalkotás, és konkrét döntések, pályáztatás előkészítésében nyilvánul majd meg. Fontosnak nevezte, hogy a jogszabályok a gazdákat hozzák helyzetbe. Nem mindegy, hogy a pályázatoknál milyen szabályok mentén tudnak lehetőséghez jutni – tette hozzá. Példaként elmondta, hogy most 1200 hektár a területalapú támogatások felső határa, a nagy gazdaságoknál itt megáll a támogatás, ezzel lehetővé válik, hogy a kicsik versenyképesebbek legyenek.     Fazekas Sándor hangsúlyozta: eddig is számos területen sikeresen működött együtt a tárca és a Magosz. A szövetség kezdeményezésére létrejött a nemzeti földalap, együtt határozták meg a föld- és birtokpolitikai célokat is - mondta. Megújult a földügyi szabályozás, együtt dolgoznak a zsebszerződések felderítésében és felszámolásában, újraszabályozták a gabonapiaci szerződéseket. A Magosz segítségével sikerült elérni azt is, hogy az őstermelők részt vehessenek a jegybank növekedési hitelprogramjában – sorolta. A földművelésügyi miniszter szerint mindez hozzájárul ahhoz, hogy meg lehessen élni a mezőgazdasági termelésből, a vidéki életforma visszakapja régi rangját, és a magyar társadalom megbecsülje a vidék teljesítményét.

Jakab István is kiemelte, hogy hosszú ideje sikeresen működik együtt a minisztérium és a Magosz. Az eddigi sikerek köteleznek minket – fogalmazott. A gazdaérdek és a kormány érdeke egybeesett, közös programot valósítottak, valósítanak meg – mondta. Elmondta: kiemelt feladat volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) létrehozása, amelyben 700 falugazdász dolgozik, vezetése gazdairányítás alatt van, gazdaérdek mozgatja a szervezetet. Az új uniós támogatási rendszerrel kapcsolatos munkát a 700 falugazdász szinte észrevétlenül, mindenki megelégedésére végezte – tette hozzá Jakab István. A Magosz elnöke szerint nagyon sokat küzdöttek a termőföldért és jelezte: mindent megtesznek azért, hogy a földet magyar gazdák kezében tartsák meg. Törvénnyel védeni lehet a földet, de hosszútávon megtartani csak eredményes gazdálkodással lehetséges – jelentette ki.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!