2024. április 19. péntek Emma

„A magyar föld legjava” – Szeptemberben jön a 79. OMÉK

Agro Napló
Idén szeptember 26. és 29. között, 79. alkalommal rendezzük meg az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft-vel közösen, hagyományokhoz híven, a Hungexpo területén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt, az OMÉK-ot – jelentette be az agrárminiszter az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten.

Dr. Nagy István közölte: ehhez az idei költségvetési törvény 1,2 milliárd forintot keretösszeget biztosít az Agrárminisztérium számára.

Hangsúlyozta: az OMÉK több, mint egy kiállítás- és vásár: nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe. A kiállítás ugyanis felvonultatja a magyar mezőgazdaság és élelmiszergazdaság legkiválóbb termékeit; így például a kertészeti, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari technológiai újdonságokat, valamint legkiválóbb magyar termékek különleges tárházát is bemutatja az érdeklődőknek. Az OMÉK nemcsak Magyarországon, hanem az egész térségben jelentős rendezvény: Kelet-Közép-Európa egyik legkiemelkedőbb agrár- és élelmiszergazdasági seregszemléje, és mára bekerült a nemzetközi vásárnaptárba is. A szóban forgó árumustra elhozza és megmutatja a magyar vidék és a mezőgazdaság rendkívüli sokszínűségét: ahogyan a jelmondatában is megfogalmazták, itt van és feltárul „A magyar föld legjava”.

Az idei OMÉK az eddigieknél is rendhagyóbb lesz – mondta Dr. Nagy István. Kiemelte: a kiállításnak két fontos célkitűzése van; az üzleti szerep erősítése és a fiatalok megszólítása. Az őszi árubemutató nemcsak jövedelemterelő-képesség növelését és a mezőgazdaság, valamint az élelmiszeripar  minél több fiatal számára történő vonzóvá tételét szolgálja; hanem a termelők, a kereskedők és a fogyasztók közti kapcsolat és bizalom elmélyítését, bővítését, a magyar kereskedelem fejlesztését is. De fontos szempont még az üzleti szempontú professzionalitás mellett a nemzetköziség előtérbe helyezése is, amelyet jól szolgál az üzletember-találkozók szervezése. Ennek jegyében hívják meg a környező országok agrármarketing szervezeteit, a potenciális üzleti partnerek célzott elérése érdekében.

A mezőgazdaság fiatalok körében történő népszerűsítése érdekében egy ”élménygazdaság” kialakítását is tervezik a kiállítás szervezői. Ezen keresztül az agrárgazdaságot innovatív módon, élményszerűen kívánják bemutatni. „De szervezünk szakmai, protokoll és közönség programokat is, hogy minél szélesebb kört tudjunk megszólítani” – mondta az agrártárca vezetője.

Hozzátette: vidéki társrendezvények is lesznek, ez újdonság lesz az OMÉK-ok történetében eddig ilyen még nem volt. Az állattenyésztést Hómezővásárhelyen láthatják az érdeklődők, az agrárgépeket bemutató rendezvényt pedig Bábolnán. Ezek a rendezvények az OMÉK brand részeként valósulnak meg. Ennek köszönhetően - az eddigi gyakorlattól eltérően - a budapesti helyszínen egy olyan állatbemutató és mezőgazdasági gépbemutató valósul meg, melynek elsődleges célja a gépek és állatok nagyközönség számára történő élményközpontú bemutatása.

A négynapos rendezvény első napja szakmai nap lesz, ezt követően veheti birtokba a nagyközönség, köztük a családok és a diákok a kiállítást. Az OMÉK tehát egy olyan esemény lesz, amely nemcsak a szakmát, hanem a társadalom széles rétegeit kívánja megmozgatni határainkon innen és túl – húzta alá Nagy István.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője többek között arról beszélt, hogy a szervezők azzal számolnak, hogy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron Magyarország legrégebbi és legnagyobb tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényén -  amelyet a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendez meg ez év szeptember 26-29. között az Agrárminisztérium és az AMC – mintegy 100 ezer látogatót és mintegy ezer kiállítót várnak.

Kiemelte: az utóbbiak – azaz a kiállítók között – ott lesznek a határon túli magyarok képviselői is, nekik is lehetőségük lesz a bemutatkozásra önálló standon. Önálló kiállítói térben tudják bemutatni a kárpát-medencei mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyszerű termékeit. Emellett a szervezők szeretnék az OMÉK-ot nemzetközi regionális fórummá tenni. Fontos célkitűzés, hogy a magyar élelmiszeripar bemutatkozhasson a nemzetközi beszerzési láncok, kereskedelmi cégek képviselőinek. Emellett az OMÉK-on kiemelt téma lesz a digitalizáció, a generációváltás, valamint a fenntartható mezőgazdaság, továbbá az élelmiszeripari innováció.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet a vásár weboldalára is, ahonnan már letölthetőek a kiállítók számára a jelentkezési lapok. A március 30-ig jelentkezők úgynevezett early bird kedvezménnyel vásárolhatnak kiállítói helyet. A https://omek.amc.hu oldalra a szervezők folyamatosan töltik fel a vásárral kapcsolatos aktuális információkat, híreket és programokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!