2024. április 20. szombat Tivadar

A magyar futballhoz hasonló felemelkedésre számít a MATE és az 5 agrárszakképző centrum megállapodásától Csányi Sándor és Nagy István

Agro Napló
A közép- és felsőfokú agrárképzés gyakorlati és elméleti tudásának javítása érdekében lépett szakmai partnerségre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az 5 magyarországi agrárszakképzési centrum. A megállapodás értelmében a felek közösen vállalják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakember-utánpótlásának biztosítását. Az együttműködés kitér az okleveles technikusképzés tantervi kereteire és az oktatott ismeretanyagok felsőoktatási tanulmányokba történő beszámításának rendszerére. Az Agro Napló a helyszínen vett részt a nyári ünnepélyes aláíráson a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az 5 hazai agrárszakképzési centrum közötti együttműködést Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Dr. Nagy István agrárminiszter jelenlétében írták alá a központok vezetői. Az együttműködés értelmében a felek jelentősen javítják a közép- és felsőfokú agrárképzést a tanulók és hallgatók elméleti és gyakorlati tudásának fejlesztése érdekében. A 2020. július 1-től létrejövő Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum, az Északi Agrárszakképzési Centrum, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum, a Déli Agrárszakképzési Centrum, valamint a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum az ország különböző területeit lefedve segítik majd a pályaorientációs és tehetséggondozási tevékenységet.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozó szakemberek utánpótlása kiemelt stratégiai feladat. Ennek egyik módja, hogy hidat képezünk a közép- és felsőfokú szakképzés intézményei között, illetve összehangoltan, a piac elvárásainak megfelelően emeljük a képzési színvonalat – mondta Dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök. A 61 szakképző intézmény átalakításában és megújításában komoly szerepet vállal a MATE azzal, hogy biztosítja a komplex elméleti és gyakorlati tudást, illetve segíti a középiskolások életpályájának meghatározását.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöki tisztét is betöltő Csányi Sándor a labdarúgással hasonlította össze az agrárképzés fejlődési folyamatát. Szerinte nem lehet jó futballista az, aki nem kap már 6 éves korában jó képzést, és hiába jó az akadémiai rendszer, nem ér semmit az a játékos, aki 14 évesen még nem rendelkezik a megfelelő képességekkel, valamint technikai és taktikai alapokkal. Nem lehet jó agrármérnököket kinevelni úgy, ha az oktatási és fejlődési lánc szegmenseiben nem megfelelő minőségű a képzés. Az általános iskolai rendszerbe nem tudunk közvetlenül beavatkozni, de ahol tenni tudunk, ott igyekszünk hatást gyakorolni arra, hogy minél jobb tudással felvértezett gyerekek kerüljenek ki az intézményekből. A szakközépiskolai, a technikusi és az egyetemi képzéseken próbáljuk a lehető legjobban összehangolni és fejleszteni a gyerekek tudását, akik elhivatottságot éreznek vagy érdeklődnek az agrárszakma iránt. Erre azért is nagy van szükség, mert nagyon gyakoriak azok az esetek, amikor egy-egy családi, akár nagyobb gazdaság tulajdonosai nem találják meg az utánpótlást a gyerekeik között és a saját környezetükben sem. Egyelőre ugyanis nem a legvonzóbb ágazatban dolgozunk, de fontos kihangsúlyozni, hogy a víz, az egészségügy, az élelmiszeripar és az agrárgazdaság a jövő jó üzlete, ezért egyre érdekesebb és csábítóbb pálya lesz a fiataloknak. Úgy gondolom, hogy jó irányba haladunk, mert ma már például egy traktor digitalizációja magasabb szinten van, mint 20 éve egy bankfióké volt.

Dr. Nagy István, Dr. Csányi Sándor és Prof. Dr. Gyuricza Csaba (fotó: MATE)

Fontos, hogy nem szükséges mindenkinek egyetemet végeznie, a különböző területekre, feladatokra, ágazatokba, illetve eltérő méretű gazdaságokba más-más felkészültség kell. A szakközépiskolai és a technikusi végzettséggel is nagyon jól lehet boldogulni, ahogy a tudományos és a menedzsmentszemléletet biztosító egyetemi tudással rendelkező fiatal szakembereknek is megvan a helyük a magyar mezőgazdaságban.

Ehhez a felkészüléshez a MATE és a partnergazdaságai komoly és korszerű gyakorlati lehetőségeket kínálnak, hogy a diákok, a szakképzési centrumok és a gazdasági szereplők képviselői is elégedettek legyenek a színvonallal és az eredménnyel. A legkiválóbbak közül pedig remélem, többen bekerülnek a minisztériumokba, és bízom benne, hogy ők adják majd a jövő egyik magyar agrárminiszterét is – mondta Dr. Csányi Sándor.

Nagy István agrárminiszter a futballhasonlathoz kapcsolódva azt mondta: ahogy az Európa-bajnokságon a németek elleni 2-2-es döntetlen eredmény és a szép játék büszkeséget és örömöt hozott az országnak a megújult képzési rendszernek köszönhetően, úgy fogja a magyar agrárképzés is megváltoztatni a szakterület sikerességét. Szerinte azt kell látni, hogy a tudás versenyképességet hoz magával, ennek eljutását kell segítenie az oktatásszervezőknek annak érdekében, hogy egyre több fiatal érdeklődjön a mezőgazdaság iránt. Mivel az élelmiszerekre mindennap szükség van, azok előállítóira fokozott felelősség, figyelem és megbecsültség kell, hogy jusson. A termelési körülmények gyors változásaihoz alkalmazkodni kell, az apáról fiúra hagyományozott tudás tézise megdőlt, mert az új kihívásokra már nem lehet így válaszokat találni. Csak a legkorszerűbb ismeretek segíthetnek a modernizáció eredményeképp létrejövő feladatok megoldásában, ennek kell megfelelnie az ágazatnak is. Soha nem látott mértékű fejlesztésekre kerül sor a MATE hálózatában is, ami biztosítja a megújulást és a felzárkóztatást. A generációváltás küszöbén a fiataloknak már korszerű technológiára van szükségük, hogy a digitalizált világban megtalálják a kedvet, az örömet és a számításukat a mezőgazdasághoz kapcsolódó munkák terén is. Ennek érdekében kapcsolódnak be a modern agrár-felsőoktatás életébe az agrárszakképző centrumok is, ami végtelenül jó döntés, és az ágazat ennek abszolút nyertese lesz. A beiskolázások száma nőtt az agrártematikájú középiskolákban, ez nagyon jó jel. A stratégiai együttműködés pedig azt hivatott szolgálni, hogy a generációváltás megtörténhessen, gyorsan tudjunk választ adni a kor kihívásaira, a megváltozott környezeti viszonyokra és alkalmazkodhassunk a megváltozott fogyasztói szokásokhoz. Azt szeretnénk elérni, hogy a középfokú agrárképzés is olyan tudást adjon, ami segíti a gazdatársadalom versenyképességét és sok fiatalt tegyen érdeklődővé a felsőoktatás iránt is. Fontos, hogy a szakmában tevékenykedő fiatalok érezzék, rajtuk áll a világ boldogulása – fogalmazott Nagy István.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében.

Nálunk tanul az agrárszakképzésben részt vevő összes tanuló csaknem 70 százaléka, több mint 12 ezer diák – folytatta. Tavaly óta a tárca által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban kezdte meg a tanévet, amelyek helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire. A most létrejött megállapodás pedig még magasabb szintre emeli az intézmények együttműködését, a szervezeti működés minőségének javulását és az összehangolt munka hatékonyságát – hangsúlyozta Nagy István.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba MATE-rektor szerint az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulók megismerjék az adott ágazat felsőfokú követelményrendszerét, elősegítve a szakterületen az életpályamodelljük kialakítását, továbbá az okleveles technikus képzés nyújtotta többletpontok segítségével a diákok könnyebben nyerhetnek felvételt a szakirányú felsőoktatási képzésbe. Így a technikumban megszerzett gyakorlati tudással elhivatott szakemberek kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat. A MATE a megállapodás értelmében lehetőséget kap arra, hogy értékelje a centrumok tanüzemeiben meglévő gyakorlati lehetőségeket, a hallgatók számára üzemi gyakorlatokat, bemutatókat, szakmai kísérleteket és feldolgozási órákat tartson – mondta.

Csurja Zsolt
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!