2024. március 29. péntek Auguszta

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie munkáját

Agro Napló
A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amit gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni; ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek, ez pedig mindannyiunk felelőssége – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Jászapátiban egy február végén tartott gazdafórumon.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Farkas Sándor az agrártárca közlése szerint hangsúlyozta: a következő években azért kell dolgoznia az agrárkormányzatnak, hogy a gazdatársadalom megerősödjön. Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges. A mezőgazdaság utóbbi években tapasztalható fejlődése minderre jó alapul szolgál.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása 25 millió ember egészséges, biztonságos élelemmel való ellátására képes. Ehhez képest jelenleg csaj mintegy 15 millió embert tud ellátni. A teljesítménynöveléshez az állattenyésztési ágazat megerősítése, a digitalizáció elterjedése és az öntözött területek növelése is szükséges.

Az agrárágazat magyar gazdaságon belüli szerepének jelentőségét hangsúlyozva Farkas Sándor elmondta: a mezőgazdaság kibocsátása 2019-ben elérte a 2.789 milliárd forintot, ebből a növénytermesztés részesedése 56,7 százalékot az állattenyésztés aránya pedig 36,3 százalékot tett ki. Az agrárexport értéke a múlt év első tizenegy hónapjában elérte a 8,7 milliárd eurót - a mintegy 2 700 milliárd forintot -, ami 9 százalékkal volt magasabb 2018 azonos időszakához képest.

Az ágazat fejlődését és erejét elemezve a politikus kifejtette: a beruházások értéke 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot, ez 15 százalékkal magasabb a 2018 azonos időszakához képest. Évről évre emelkedik a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, 2019. I-III. negyedévében 134 milliárd forintért vásároltak új gépeket a gazdák. Mindez azt mutatja, hogy az ágazatban van fejlődésre való készség és képesség - mondta Farkas Sándor.

Az államtitkár a versenyképesség növelése érdekében tett jelentős lépésnek nevezte az öntözésfejlesztést. Mint fogalmazott, az év elején elfogadott törvény meggyorsítja és megkönnyíti az öntözni kívánó gazdák számára az engedélyezési eljárást. A cél, hogy a jelenlegi, alig 100 ezer hektárnyi öntözött terület a következő tíz évben 200 ezerre nőjön.

A klímaváltozásra az öntözésfejlesztés mellett az erdősítés gyorsítása is megfelelő válasz. Farkas Sándor emlékeztetett: a kormány elkötelezett abban, hogy az ország fásított területének aránya 27 százalékra emelkedjen - tartalmazza a minisztériumi tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!