MENÜ

A magyar tudásra és agrártechnológiára igény van a világban

Agro Napló 2021.03.01.

A Kubai Köztársaság is csökkentené élelmiszer-ellátásának nemzetközi kitettségét, ezért agrár-élelmiszeriparának fejlesztéséhez segítséget kért Magyarországtól, a magyar szakemberektől – közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Fotó: NAK

 

Kuba magyarországi nagykövete ennek kapcsán tett látogatást a köztestületnél, fel kívánta térképezni a lehetséges technológia- és tudástranszfert, valamint az ottani magyar beruházási lehetőségeket.

Alicia Elvira Corredera Morales, a Kuba magyarországi nagykövete február második felében látogatta meg a NAK budapesti központját, ahol Győrffy Balázs, a NAK elnöke fogadta, majd az agrárkamara szakmai vezetői tartottak tájékoztatót számára.

Mint elhangzott: a magyar mezőgazdaság, és azon belül kiemelten a sertéstenyésztés, a húsipar technológiája és szervezettsége példaértékű a közép-amerikai ország számára. Kuba az élelmiszerek mintegy 80 százalékából importra szorul, és egyik fő fogyasztási árucikk náluk a sertéshús, illetve az abból készült feldolgozott termékek. Stratégiailag kiemelt fontosságú továbbá számukra az agrár illetve az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése más ágazatokban is, így a broilercsirke-előállításban és a gabonafélék, valamint a fehérjenövények termesztésében.

Kuba és hazánk közt – alapvetően a nagy távolság miatt – kevéssé intenzív a kereskedelmi kapcsolat, de például a vezető exporttermékeink között mezőgazdasági terménybetakarító gépek is szerepelnek. A megbeszélésen elhangzott, hogy a nagy távolságról való szállításban Kuba jelentős logisztikai tapasztalatra tett már szert, így a magyar technológiatranszfer illetve az élelmiszerexport volumene növelhető.

A kubai nagykövet első látogatásán az általános mezőgazdasági és élelmiszeripari területek mellett konkrét sertéstelep, illetve húsfeldolgozó és vágóüzem beruházási lehetőségről is szó esett, amely akár a teljes termékpályára, akár annak egyes részeire is kiterjedhet. Az együttműködési és beruházási lehetőségek pontos részleteiről további egyeztetések következnek a nagykövetség és a NAK között – tartalmazza az ismertetés.