A mezőgazdasági munkavállalók változó határátlépési feltételei

Agro Napló
A Magyarországgal szomszédos országokban romló koronavírus-helyzet miatt hozott szigorított határátlépési intézkedések érintik a hazai agrárágazatba érkező dolgozókat is, mivel számukra július 15-től szinte ugyanazok az előírások érvényesek, mint amelyek a NAK kezdeményezésére májusban meghozott rendeletben voltak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére ez év május 6-án megjelent kormányrendelet-módosítás lehetővé tette, hogy nemcsak a határ menti, hanem a szomszédos országok teljes területéről érkezzenek mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra, és részt vehessenek az esedékes betakarítási munkákban – tájékoztatott honlapján a köztestület.

Miközben Magyarországon a koronavírus-járványhelyzet stabil maradt az utóbbi hetekben, a környező államokban ez kedvezőtlenül alakult – emlékeztet a NAK. Hozzátéve: a hazai társadalom egészségügyi állapotának megőrzése érdekében a kormány határátlépést szigorító intézkedést hozott, amelynek részleteit a 341/2020. (VII. 12.) számú kormányrendeletbe foglalta. A rendelet tartalmazza az agrárágazatra vonatkozó szabályokat is, amelyek szinte megegyeznek a május 6-án közreadott előírásokkal.

A július 15-től hatályos szabályok értelmében az agrárágazatban dolgozóknak és munkáltatóiknak a következőre ügyelniük kell arra, hogy a dolgozók csoportos beléptetésére abban az esetben kerülhet sor, ha a munkáltató a tervezett belépés előtt legalább 48 órával az agrárágazatban dolgozók belépéséről – nevük megjelölésével – értesíti a kijelölt és igénybe venni kívánt határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget, megadja a személyazonosításra alkalmas okmányának számát, a tervezett munkavégzés és a szállás helyét és a munkavégzés tervezett időpontját. Továbbá igazolni kell, hogy az agrárágazatban dolgozó egészségügyi vizsgálaton átesett, és ennek során koronavírus-fertőzés gyanúját nem állapították meg.

A belépéshez teljesíteni kell továbbá a határrendészeti és idegenrendészeti feltételeket. A Magyarországra belépett idénymunkásokat a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi. Ehhez kapcsolódóan a munkáltató az idénymunkás adatairól a belépés tervezett napját megelőzően három nappal köteles értesíteni a járványügyi hatóságot.

A beléptetés feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja. A Magyarországra történő belépést követő 14 napon keresztül mind a munkáltatónak, mind a dolgozónak be kell tartania a munkahelyi karanténra vonatkozó következő szabályokat.

Azaz az agrárágazatban dolgozót a beléptető határátkelőhelytől a munkáltatónak kell szervezett formában, csoportosan a szállás helyére szállítania, az egyéni utazás nem megengedett. A szálláshely csak a munkavégzés céljából és csak csoportosan hagyható el. Emellett az agrárágazatban dolgozó étkezéséről és ellátásáról a munkáltatónak kell gondoskodni. Ha az agrárágazatban dolgozó a munkahelyi karantén időtartama alatt bármilyen betegségre utaló tünetet tapasztal, köteles erről a munkáltatót azonnal tájékoztatni. A betegségre utaló tünetet észlelését követően az agrárágazatban dolgozó munkát nem végezhet, őt a munkáltató köteles elkülöníteni a többi agrárágazatban dolgozótól, és a munkáltató köteles egy órán belül telefonon tájékoztatni a járványügyi hatóságot.

A külföldi dolgozók Magyarország területéről való kiléptetését a tervezett kilépés előtt legalább 48 órával a munkáltatónak előre be kell jeleni a belépésre igénybe vett határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltségnek és a járványügyi hatóságnak – tájékoztat az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!