2024. április 26. péntek Ervin

A mezőgazdasági támogatások adózási szabályai: Mit kell tudnia az őstermelőknek?

Agro Napló
Az őstermelők által kapott mezőgazdasági támogatásokat nem kell bevételként számítani a Szja tv. 7. § (3) bekezdése alapján. Azok nem számítanak bele a bevételi értékhatárba és a jövedelem számításába.

Tekintettel arra, hogy az Szja tv. általános jelleggel fogalmaz, így ebbe a körbe bele kell érteni mindenféle típusú támogatást, amelyet az őstermelő a mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben kap (ez vonatkozik a költségek fedezetére vagy a fejlesztési célra folyósított támogatásokra is). Vagyis nem minősül bevételnek például a terület- vagy állatállomány alapján járó támogatás, a mezőgazdasági tevékenység költségeinek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás, a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, illetve a kárenyhítő juttatás sem – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Az Szja tv. 4. § (5) bekezdése szerint ugyanakkor lényeges, hogy ha a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatást a jövedelem kiszámításánál nem kell bevételként figyelembe venni, akkor a támogatás felhasználásával a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseivel összhangban teljesített kiadás alapján nem számolható el költség (értékcsökkenési leírás sem). Ha a támogatás csak részben nyújt fedezetet a kiadásra, e rendelkezést csak a kiadásnak a támogatásból fedezett része tekintetében kell alkalmazni.

Szem előtt kell tartani továbbá, hogy az Szja tv. 10. § (2) bekezdése értelmében, ha a magánszemély jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján támogatást kap, ezzel összefüggő nyilvántartási kötelezettségeit a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseinek figyelembevételével teljesíti. A magánszemély köteles olyan elkülönített nyilvántartást vezetni, amelynek alapján a támogatás felhasználása és a felhasználás jogszerűsége ellenőrizhető.

A felmerült költségeket a felmerüléskor folyamatosan le kell könyvelni és tételes kimutatás készítésével összesítő bizonylat alapján év végén korrigálni kell az adó alapjánál figyelembe vehető költségeket.

A tárgyi eszközöknél is fontos az értékcsökkenés elszámolásakor kalkulálni a várható támogatás összegével, amivel csökkenteni kell a nettó értéket és az eredeti bruttóérték alapján a nettóérték mértékéig elszámolni az amortizációt. Ellenkező esetben a korábban benyújtott bevallást önellenőrizni szükséges.

A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelőknek fokozottan ügyelniük kell a fent leírtakra, átalányadózó őstermelők esetében a fenti szabálynak viszont nincs különösebb jelentősége, hiszen ők elismert költséghányadot alkalmaznak.

Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már pályázhatnak a falusi kisboltok

Már pályázhatnak a falusi kisboltok

A Magyar Falu program keretében 1–3 millió forintos támogatásra pályázhatnak a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez történő h...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!