A miniszter szerint keményen meg kell küzdeni a 2020 utáni agrártámogatásokért

Agro Napló
Minden eddiginél keményebben kell majd megküzdeni a gazdákat megillető agrártámogatásokért a 2020-ban kezdődő új uniós költségvetési időszakban –közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az uniós mezőgazdasági és halászati tanács keddi brüsszeli ülését követően.

A tárcavezető arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy a magyar álláspont szerint a Közös Agrárpolitikának (KAP) egy megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező, erős politikának kell lennie.

Hozzátette, fontos, hogy a jövőben is az uniós gazdák legyenek az agrárpolitikai támogatások fő kedvezményezettjei.

Fazekas szerint Magyarország szempontjából kiemelt jelentősége van a termeléshez kötött közvetlen támogatások fenntartásának, és emellett az is fontos, hogy erős biztonsági háló védje a gazdákat, amely biztosítja, hogy a piaci versenyben helytálljanak és ne legyenek kitéve aránytalanul nagy terheknek.

A tárcavezető arról tájékoztatott, hogy a tanácsi vitában tett hozzászólásokból kiderült, a tagállamok többsége rendkívül kedvező állásponton van, különösen a közép- és kelet-európai országok, azonban vannak, akik szerint nem a gazdák jövedelmét kellene kiegészíteni agrártámogatásokkal, a forrásokat inkább környezetvédelmi és klímapolitikai célokra, kutatási-fejlesztési tevékenységre kellene elérhetővé tenni.

A magyar kormány szerint "ez nem lenne szerencsés, hiszen azt jelentené, hogy eltávolítjuk a termelést a természettől, illetve a gazdáktól". Mint Fazekas mondta: "ha pluszfeladatokat kap az agrártámogatási keret, pluszköltségeket kell belőle kifizetni, akkor ahhoz többletforrások szükségesek".

A szakminiszterek ülésének másik fő témája a kutatási-fejlesztési tevékenység volt. A földművelésügyi miniszter azon véleményének adott hangot, hogy növelni kell a közép-keleti régió részesedét a forrásokból.

Fazekas Sándor végezetül elmondta, hogy a tanácsülés alkalmával több kétoldalú megbeszélést is folytatott, mások mellett Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, valamint Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztossal.

A tárgyalásokat követően a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel közölte: fontos az is, hogy egyszerűsödjenek az agrártámogatások, ám ezt évtizedek óta nem sikerült megvalósítani az unióban.

A közlemény szerint a földművelésügyi miniszter hangsúlyozta azt is, hogy fenn kell tartani az erős, kétpilléres, megfelelő közösségi forrásokkal támogatott a Közös Agrárpolitikát.

A KAP-ot érintő konkrét jogszabályi javaslatok vitája várhatóan 2018-ban, a 2020 utáni költségvetésé - hivatalos formában - 2017-ben kezdődik.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!