MENÜ

A modern növényvédelem egészségünk záloga

2016.02.17.

A növényvédelem szerepének fontosságához nem férhet kétség, hiszen az élelmiszerbiztonság a talajnál, illetve a növénynél kezdődik – mondta köszöntőjében Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a 62. Növényvédelmi Tudományos Napokon.

A növényvédelmi mérnöki és növényorvosi szakma nélkülözhetetlen láncszeme annak a termőföldtől az asztalig tartó folyamatnak, amelyet ma az élelmiszerlánc-biztonság integrált célrendszere köt össze - tette hozzá.

A tudományos és gyakorlati eredmények közzétételének és vitájának otthont adó Magyar Tudományos Akadémián Bognár Lajos úgy fogalmazott: a nemzetközi növényegészségügyben és növényvédelemben nemcsak az újabb technológiák, hanem a lehetséges veszélyforrások is gyors egymásutánban jelennek meg. Éppen ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhető el megfelelő eredmény. A kockázatbecslésen alapuló felderítési rendszer mellett kiemelten fontos a növényi termékek nyomonkövetése és eredetvizsgálata, valamint a növényi szaporítóanyagok felügyelete.

20160216_PEL_3481_k
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A helyettes államtitkár kiemelte: az integrált növényvédelem ma már csak a növényvédelmi lehetőségek széles eszköztárának alkalmazásával és a legújabb eredményeket felhasználó növényorvosok, növényvédelmi szakemberek segítségével valósítható meg. Emellett a hosszútávú közösségi érdekek és a rövidtávú egyéni érdekek összehangolásához az állam tudatos szerepvállalása nélkülözhetetlen. Mint mondta, a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradványtól mentes élelmiszerek előállítását. A célok megvalósításában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjai is segítik a gazdálkodókat a legújabb tudományos eredményeket alkalmazva.

20160216_PEL_3491_k
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A speciális szakértelmet igénylő, előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédőszer-használat és a környezetkímélő, integrált növényvédelmi módszerek szakszerű alkalmazása a növényvédő szerek felhasználását a minimálisan szükséges szintre csökkentheti – hangsúlyozta Bognár Lajos. Beszédében jelezte, hogy a rendezvényen jelen lévő hazai növényvédelmi- és agrárkutatás jeles személyiségei, az akadémikusuk, a felsőoktatás, az innovatív fejlesztés és kereskedelem, a szakigazgatás, az érdekvédelmi szervezetek és a termelők képviselői biztosítják a rendezvény sokszínűségét, az egyes szakterületek közötti kapcsolatok erősítését.

Forrás: FM Sajtóiroda