MENÜ

A Murray Grey húsmarhafajta válasz lehet a klímaváltozásra

Agro Napló 2021.08.02.

Az Angus-minőséget produkál és még a forróságot is bírja, így a Murray Grey húsmarhafajta válasz lehet a klímaváltozásra, állítják a kutatók. Ennek alapján a hazánkban kevésbé ismert Murray Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak – ez derül ki egy friss kutatásból, amiben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói is részt vettek.

 

Az összefoglaló kiemeli: az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletében az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze tartási és takarmányozási szempontból, elsőként a Hubertus Agráripari Bt. hizlalótelepén, majd húsminőségük alapján a Hubertus pásztói húsfeldolgozójában. A kutatók elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen húsminőséget és ízvilágot produkál a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülmények között.

 

mate_marha_képek_12

 

Horn Péter professzor, akadémikus, a MATE örökös rector emeritusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja korábbi tapasztalataira alapozva karolta fel a Murrey Grey fajtát Magyarországon.

„A húsmarhatenyésztés világszerte a klímaváltozás problémájával küzd, erre reagált a hazai szakma ezzel a kutatással. Úgy gondoltuk, hogy a Murrey Grey – amely Ausztrália legmelegebb vidékéről származik – egyfajta alternatívája lehet az Aberdeen Angusnak” – hangsúlyozta Horn Péter.

A kutatások – amelyeknek egy részét a MATE Kaposvári Campus laboratóriumaiban végezték – beigazolták a szakemberek várakozásait, hiszen kiderült, hogy a két fajta között csupán a színében mutatkozik markáns eltérés.

 

mate_marha_képek_14-k

 

„Az Aberdeen Angus vörös és fekete színe miatt kevésbé hőtűrő, tehát akár 5-10 fokkal is jobban felmelegszik, mint a Murrey Grey, amely szürke, ezüstös külsővel rendelkezik. Ennek köszönhetően a nagy melegben a Murrey Grey fajta esetében körülbelül 10 százalékkal jobb lesz a borjak súlygyarapodása, ez 200 nap alatt legalább 20 kilót jelent” – mutatott rá Stefler József professzor, a MATE Kaposvári Campusának professzor emeritusa, a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesületének elnöke.

A projekt zárásaként a tányérokon is párbajozott az Aberdeen Angus és Murrey Grey, melyek húsából kiváló steak készült. A különbséget még a szakértői ízlelőbimbók is nehezen találták.

 

mate_marha_képek_15-k

 

„Én megkóstoltam mindkettőt és nem érzékelek eltérést a két a hús között. Pontosan ez a jó eredmény. Az angusból készülnek ugyanis a legkiválóbb steakek, de ahogy ez a vakkóstolás is bizonyítja, a Murrey Grey húsának ugyanakkora a gasztronómiai értéke” – mutatott rá Michalecz András tenyésztő, aki mindkét húsmarhafajtát tartja.

Bár a Murrey Grey kiváló alternatívája az Aberdeen Angusnak, a szakemberek szerint rövid távon biztosan nem váltja le az Angust, amely a világ vezető húsmarhafajtája. Természetes keresztezéssel azonban a vörös és fekete mellett idővel megjelenhet a szürke angus.