MENÜ

A nagyhalak után kutat a Nébih

Agro Napló 2021.01.19.

A nagyhalak után kutat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most éppen arra kíváncsi a Nébih Állami Halőri Szolgálata, hogy az észak-magyarországi vízterületeken hány megfogott, majd visszaengedett, 10 kilogrammnál nagyobb ponty lehetett, ezért fényképeket várnak a  sporthorgászoktól.

 

A hatóság az elmúlt 7-8 évben készült fotókra számít, melyek segítségével hatékonyabban léphetnek fel a horgászat-halászat területén jelen lévő illegális tevékenységek, elsősorban szabálytalan pontyáttelepítések ellen.

A felhívásban érintett vízterületek: a Debreceni tó - Gólem tó (víztérkód: 05-0097-1-4), valamint a Mályi tó (víztérkód: 05-0179-1-5). E két vízterület esetében várják az elmúlt 7-8 évben megfogott (majd visszaengedett), 10 kilogrammot meghaladó ponty egyedekről készült fényképeket a szakemberek az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre. Kérik, a levélben jelöljék meg, hogy a halakat melyik vízterületen és mikor fogták, esetleg a kifogáskor mért tömegüket, az e-mail tárgyában pedig a „Nagyhal” kifejezés szerepeljen.

Minden természetet és horgászatot kedvelő ember érdeke és kötelessége, hogy a halgazdálkodási vízterületeink halállománya fennmaradhasson. A fényképek beküldésével e munkához járulhatnak most hatékonyan hozzá a sporthorgászok – hívja fel a figyelmet a halőri szolgálat.

Emlékeztetnek: az illegális haláttelepítésekről természetes vizek és annak halállománya nemzeti kincs. Megóvása és fenntarthatóságának biztosítása a halgazdálkodási hatóság kiemelt feladata. A sporthorgászat szemlélete egyre nagyobb teret hódít magának, hiszen manapság a horgásztársadalom jelentős része nem, mint élelmiszer tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásában érdekelt.

Ennek következtében országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a „nagyhal” fogásának élményét garantálják a horgászok számára. A nagytestű halak horgászati reklámértéket is képviselnek, így a magán tavak alapvető érdeke, hogy az általuk kezelt tóban minél több nagytestű hal legyen.

Az ilyen nagytestű halak felnevelése azonban több évtizedes munka eredménye, ennek következtében nehezen beszerezhetőek és piaci értékük – egy 25-30 kilogramm ponty esetében – meghaladhatja a 600 ezer forintot. Mindezek alapján könnyebben megérthető, miért épült feketegazdaság az ilyen nagyhalak természetes vizeinkből való kifogására és magán horgásztavaknak történő értékesítésére. 

Emellett a Nébih kéri, ha valaki halászattal-horgászattal, halkereskedelemmel kapcsolatos jogsértést észlel, írjon az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre – olvasható aközleményben.