A Nagykunsági birspálinka is uniós oltalomban részesült

Agro Napló
A májusban bejegyzett „Nagykunsági szilvapálinka” és a „Nagykun rizs” után a „Nagykunsági birspálinka” is védett elnevezés lett az Európai Unióban – tájékoztatta lapunkat az agrártárca, hozzáfűzve: az Európai Bizottság augusztus 31-én kihirdetett rendeletével ez már a harmadik Nagykunságból származó uniós oltalmat élvező termék.

A „Nagykunsági birspálinka” előállítása kizárólag a Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó birs felhasználásával, és ugyan ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó pálinkafőzdékben történhet. A „Nagykunsági birspálinka” alapanyagát legalább 50 százalékban a Mezőtúri birs tájfajta adja, amelynek köszönhetően a pálinkában rózsás, parfümös és illatos jegyek dominálnak.

A „Nagykunsági birspálinka” kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja. A „Nagykunsági birspálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés Romániától Kanadáig terjed.

A földrajzi árujelzők programjáról bővebben

A földrajzi árujelzők használatának szabályozása biztosítja a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, borászati termékek és szeszesitalok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában. Régi szokás az ételeket és italokat származási helyük alapján elnevezni. Egy földrajzi árujelző azonban a származáson kívül számos más jelentést is hordoz: a hagyományokat, a termelői közösséget, annak tudását, speciális termékkaraktert és minőségi szintet is megtestesít.

Az Agrárminisztérium (jogelődje: Földművelésügyi Minisztérium) 2015-ben indította el programját, melynek célja kettős: egyrészt az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, másrészt pedig a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása.

Földrajzi árujelzőink kulturális örökségünk részét képezik. Motivációnk, hogy általuk olyan egyedi, nem reprodukálható eszközt biztosítsunk a termelők számára, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen meg tudják különböztetni termékeiket, és érvényesíteni tudják a minőségi többletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!