MENÜ

A NAK 9,9 milliárd forint többletforrást kap tájékoztatási szolgáltatásra

Agro Napló 2020.11.27.

A kormány döntése alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 9,9 milliárd forint többletforrást kap 2023. végéig a falugazdász-hálózat működtetésének biztosítására, és ahhoz, hogy megoszthassa azt a szükséges tudást a gazdákkal, ami az uniós pályázati források eredményes megszerzéséhez és felhasználásához szükséges – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén Budapesten az Országházban, a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Gulyás Gergely emlékeztetett: a polgári kormány az elmúlt évtizedben kiemelt jelentőséget tulajdonított az agrárvilágnak. Az elmúlt 10 évben a magyar mezőgazdaság ugyanis fontos és új eredményeket ért el. Nem vitás, hogy az európai uniós tagsággal járó helyzet versenyre kényszeríti a magyar agráriumot is és az uniós támogatási forrásokhoz való hozzáférés ebben a versenyben jelentős súllyal esik latba.

Annak érdekében, hogy a magyar gazdák továbbra is az eddig megszokott módon juthassanak hozzá az uniós forrásokhoz, a tájékoztatást a jövőben is a megszokott módon kell biztosítania a NAK falugazdász hálózatának ezen a területen. Ezért a kormány arról döntött, hogy a NAK által a vidékfejlesztési programból a tájékoztatási szolgáltatás jogcímen elnyert projektet meghosszabbítja és a támogatás összegét 7,82 milliárd forintról 17,72 milliárd forintra emeli. Ez a forrás 2023. végéig áll rendelkezésre – közölte a tárcavezető.

Mindez lehetőséget teremt arra – tette hozzá –, hogy a korábbi tájékoztatási szolgáltatási színvonal fennmaradjon, és a gazdálkodók élni tudjanak az uniós források eredményes lehívásának lehetőségével. Így a NAK segíteni tudja a mintegy 400 ezer agrárkamarai tagot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának megköszönte a közel évtizedes együttműködést a kormánnyal, és reményét fejtette ki a további eredményes munka folytatására, ami lehetőséget teremt a támogatási források lehető legkedvezőbb hasznosítására, hasznosulására az agráriumban.

Ezekben a rendkívüli időkben határozottan fontos, hogy a magyar agrárgazdaság szereplői közös erővel és felelősségteljesen tudjanak együtt dolgozni, és együtt tervezzék a jövőt – emelte ki az agrárminiszter. Ebben a munkában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára kiemelt és fontos partnerként tekint a szaktárca és Magyarország kormánya – mondta Nagy István, hozzátéve, hogy a magyar agrárium a Covid-19 járvány első hullámának idején jól teljesített, hiszen a nehéz időkben is biztosítani tudta az ország élelmiszerellátását, így stratégiai ágazattá nőtte ki magát, mert a koronavírus-járvány első hullámának idején minden napra tudta biztosítani a magyar emberek élelmiszerellátását.

Ahhoz, hogy ezt a feladatukat továbbra is zökkenőmentesen teljesíteni tudják az ágazati szereplők, folyamatosan megfelelő információra van szükségük. Ezért a 2020 utáni időszak egyik fontos feladata, hogy a tudásátadást és az információ megszerzését támogatni kell. Mindehhez pedig az szükséges, hogy a NAK számára a továbbiakban is rendelkezésre álljon az a pénzügyi forrás, amely lehetővé teszi a falugazdász hálózat számára, hogy feladatait ellássa, és ezen belül eljuttassa a gazdákhoz azokat az információkat, amelyek szükségesek tevékenységük hatékony ellátásához. A gazdálkodóknak ugyanis naprakész információik kell, hogy legyenek szakmai, agrárpolitikai, valamint szabályozási kérdésekben – hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzáfűzte: ezért is fontos, hogy 2023-ig meghosszabbította a kormány a tájékoztatási szolgáltatás pénzügyi forrásának biztosítását. Mindez növeli a gazdálkodók tájékozottságát, és így a versenyképességét is. Az uniós támogatások ugyanis nélkülözhetetlenek a gazdálkodók számára, hogy munkájukat hatékonyan és eredményesen végezhessék.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara olyan szervezet kíván lenni, ami tagjainak minden segítséget megad ahhoz, hogy tevékenységüket a lehető leghatékonyabban, legeredményesebben és legversenyképesebben folytathassák – mutatott rá Győrffy Balázs, a NAK elnöke, hozzáfűzve, hogy ennek a szolgálatnak egyik nagyon fontos eleme a tudásmegosztási szolgáltatás. A NAK elnöke példaként hozta, hogy a múlt évben az agrárkamara mintegy 160 ezer esetben végzett elektronikus ügyintézést, mintegy 260 ezer esetben pedig személyes tanácsadást nyújtott tagjai számára. Emellett mintegy 1400 csoportos tájékoztatást is tartottak a NAK szakértői, kiemelten fókuszálva az aktuális szakmai és agrárpolitikai, agrárszabályozási kérdésekre a hatályos és az új jogszabályok, valamint a támogatási intézkedésekkel kapcsolatos ismereteket előtérbe helyezve.

Külön is szólt arról, hogy ugyanúgy, ahogyan az Unió többi országában, Magyarországon is jelentős gond az agrártársadalom elöregedése. Ebből fakad az egyik jelentős probléma, nevezetesen az elektronikus ügyintézés elterjedésének lassúsága. Ezért is van szükség az idősebb korosztály szóbeli tájékoztatására és a szóbeli segítségnyújtásra is. Legalább olyan fontos és ez a falugazdászok egyik fontos feladata, hogy egy-egy döntést követően az elektronikus ügyintézésben nyújtsanak segítséget, azoknak, aki ezt igénylik. Ez annál is fontosabb – húzta alá Győrffy Balázs –, mivel a magyar gazdáknak csak 6,1 százaléka 35 év alatti. Ezért is örömteli a korábbi tájékoztatási program meghosszabbítása. Példaként hozta, hogy az egységes kérelmek 70 százalékát évek óta már a falugazdász hálózaton keresztül nyújtják be a gazdálkodók. Ez pedig komoly anyagi biztonságot ad a gazdálkodók számára.

Jelezte: büszke arra, hogy az agrárkamaránál dolgozó magasan kvalifikált és az adminisztratív feladatok ellátásában is hosszú évek tapasztalatával bíró szakemberek tevékenységének köszönhetően az idei koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben is a magyar gazdáknak az egységes kérelmek 100 százalékát sikerült határidőre beadni, így időben megkezdődhetett az előlegek kifizetése. Mindez pedig a falugazdász hálózat pontos és szakszerű működésének köszönhető. Elmondta még azt is, hogy az írott tájékoztatásnak szintén nagy jelentősége van a NAK-nál, mivel sokan az írott információk alapján tájékozódnak. Példaként hozta a földforgalommal kapcsolatos kiadványt, amelyet sokan haszonnal forgathatnak, mivel az lépésről-lépésre ismerteti az erre vonatkozó jogszabályt, és értelmezi is azt. Megjegyezte: ugyanilyen metódus alapján kívánják tájékoztatni az érintetteket a Parlament előtt lévő, a családi gazdálkodást új alapokra helyező törvénytervezet elfogadását követően is.