A parlagfű-szezon végéig kötelező a gyommentesítés

Agro Napló
A parlagfű-szezon indulása óta a hatóságok teljes erővel ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket. A lakosság számára a bejelentés új lehetősége nyílt meg az idén, július 1-je óta működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer. Az illetékes hatóságokhoz idén eddig 437 lakossági bejelentés érkezett, melyből 354-et a PBR regisztrált.

A korábbiakhoz hasonlóan a hatóságok a földi bejárás mellett idén is végzik a gyomnövényes területek helikopteres felderítését, melynek segítségével a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő, nagy kiterjedésű fertőzött területek is feltérképezhetők. Helikopterrel egy óra alatt több mint 17 ezer hektár, 10-12 település külterületének bejárására kerülhet sor, de a kultúrnövényes területek áttekintése is könnyebben, gyorsabban végezhető.



Külterületen a földhivatalok saját útvonalterv és lakossági bejelentés alapján, belterületen pedig az önkormányzatok saját felderítési terv, valamint lakossági bejelentés alapján végzik a felderítést. A belterületi ingatlanok esetében kiemelt célterültek az oktatási, gyermek, egészségügyi és közintézmények környéke, az ingatlanfejlesztésre, beruházásra kijelölt területek, kertvárosi részek, valamint a turisztikai célpontok. A földhivatalok külterületeken eddig 2360 hektár parlagfüves területet azonosítottak. A Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok ezidáig 7 897 250 Ft növényvédelmi bírságot szabtak ki. 



A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A cél továbbra sem a bírságolás, hanem a földhasználók jogkövető magatartásának kialakítása. Amennyiben a földhasználó eddig nem végezte el területe mentesítését, még a hatósági intézkedéseket megelőzően megteheti.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!