A parlagfüves területek nem kaphatnak támogatást

Agro Napló
A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból, ha a támogatási szerv tudomására jut a nem megengedett mértékű fertőzöttség, például a helyszíni ellenőrzések során – közölte Nagy István agrárminiszter a parlament honlapján.

A miniszter Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő írásbeli  kérdésére adott válaszában kifejtette: az uniós szabályok értelmében a támogathatóság feltétele az, hogy a területen mezőgazdasági tevékenységet kell végezni, ez pedig kizárja az elgyomosodottságot.

Ha a támogatásra bejelentett területről a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, vagy ha a vizsgált parcellán virágzó veszélyes gyom van jelen, vagy a földterület 50 százalékát meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található a területen, nem teljesül a mezőgazdasági tevékenység folytatásának kritériuma, és a terület a vizsgált évben nem támogatható területté válik - jelezte a miniszter. 

Hozzátette: az uniós jog támogatható mezőgazdasági területnek tartja azokat a parcellákat is, amelyeken a tárgyévben nem folyik mezőgazdasági termelés, viszont kulturállapotban tartják. Ennek kritériuma a folyamatos gyommentesség megőrzése, ami ha nem teljesül, a terület az adott évben nem támogatható területté válik - közölte az agrárminiszter válaszában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!