A rászorulókat segíti a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa

Agro Napló
A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa, mivel az illegális eredetű fatermékek közérdekű célú felhasználására indított el pályázati lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – jelentették be február közepén sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban (AM).

Hozzátették: az EUTR ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter (mintegy 1300 tonna) tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.

Zsigó Róbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta: a Nébih megalakulásakor 2012-ben, kimondott az volt a cél, hogy az új szervezet a termőföldtől az asztalig felügyelje a teljes élelmiszerláncot. Valószínűleg e feladatellátás sikerének köszönhető, hogy 2015 óta a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is Nébih feladatai közé tartozik, vagyis: a Nébih már nemcsak az asztalra kerülő élelmiszer eredetét, életútját követi nyomon, hanem az asztalét is, ha az fából készült. A hatóság dolga lett ugyanis, hogy az illegális tevékenységből származó faanyag piacra jutását, értékesítését megakadályozza. A fatermékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát a Nébih a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti.

Mint azt az államtitkár ismertette: az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nébih EUTR részlege - az EUTR (European Union Timber Regulation) szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését - mintegy 157 millió forint értékben szabott ki erdővédelmi bírságot és rendelt el bevétel-elkobzást az elmúlt 5 évben. Emellett csaknem 3000 köbméter illegálisan kitermeltnek minősülő faanyagot koboztak el. Így az  EUTR szabályozás az unió tagállamaiban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

Mindennek alapján az elmúlt három évben a Nébih erdészeti szakemberei (a társhatóságokkal és más tagállamok EUTR erdészeti hatóságaival együttműködve) több ezer faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzést hajtottak végre telephelyeken, közúton, áruházakban, határátkelőkénél. Emellett több száz próbavásárlást és hirdetés-ellenőrzést is végeztek. Az EUTR kockázatelemzési, hirdetés-ellenőrzési módszerei számos olyan tűzifát értékesítő személyt is lebuktattak, akik a jogszerűen kitermelt tűzifát úgy adták tovább, hogy tisztességtelen módon a tűzifa mennyiségével, minőségével (nedvességtartalmával, fafajával) tévesztették meg a gyanútlan vásárlókat, megkárosítva a családi kasszát – közölte Zsigó Róbert, hozzáfűzve: a Nébih honlapjának EUTR oldalán részletes szakmai és vásárlói tájékoztató oldalt működtet, amelyen gyakorlati útmutatóval és segédletekkel igazítja el az érdeklődőket.

Helik Ferenc a Nébih elnökhelyettese kiemelte: feladatuknak tartják, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolás nélküli termékeket. Egyúttal a helyes útra irányítsák a jogszerűtlen tevékenységet folytatókat, így védve meg a vásárlókat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél – a magas kockázat miatt – többnyire a megsemmisítés az egyetlen járható út. Az elkobzott fatermékeknél azonban más a helyzet, mivel az uniós szabályok lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra. Ezzel egyrészt csökkenthető a környezeti terhelés, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat; másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzá lehet járulni – emelte ki Helik Ferenc.

A Nébih elnökhelyettese bejelentette: a február 11-én jelent meg az a pályázat a hivatal honlapján, amire önkormányzatok, közhasznú szerveztek. valamint az egyházak, egyházi jogi személyek jelentkezését várják. A jelentkezés díjtalan, az elektronikus úton beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik és a beérkezéstől számított 30 napon belül döntés is születik róla.

Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkár mindenekelőtt azt hangsúlyozta: a Nébih ellenőrző munkája rendkívül fontos, ez ugyanis az erdők megőrzése szempontjából kiemelt jelentőségű. Így az EUTR rendszer nemcsak az erdőket és a vásárlókat óvja, hanem az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók érdekeit is. Jelezte: Magyarország elkötelezett az illegális fakitermelések és fakereskedelem visszaszorításának terén. Ezért aktívan részt vesz az Európai Unió FLEGT cselekvési tervének végrehajtásában. Ez a program az úgynevezett fakitermelő országokból az EU piacaira érkező illegális eredetű faanyag kiszűrését célozza.

A tárca államtitkára aláhúzta: hazánkban az elmúlt három évben az állami erdőgazdaságok területén a falopások jelentős mértékben csökkentek, míg 2017-ben összesen 6373 köbmétert tulajdonítottak el, addig 2019-ben már „csak” 3601 köbmétert. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányzat szociális tüzelőanyag programjának keretein belül az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok összesen mintegy 1,150 millió köbméter szociális tűzifát biztosítottak a rászorulók számára.

Ismertette továbbá, hogy a közvélekedéssel ellentétben, az Európai Unióban és ezen belül Magyarországon nincsenek erdőirtások, a világ erdőterületeinek csökkenése leginkább az Egyenlítő menti országokban jellemző, így Dél-Amerikában, az egyenlítői Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Hazánkban a fakitermelések után az erdőtulajdonosok és gazdálkodók számára az erdőtörvény előírja a faállomány felújításának kötelezettségét. Vagyis: a magyar erdőgazdálkodás és fahasznosítás fenntartható, a fakitermelések minden esetben az erdő kezelésének részeként történnek, és ezt a folyamatot az erdészeti hatóság szigorúan ellenőrzi. Minden ezzel ellentétes eset illegális – szögezte le Zambó Péter.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: a Nébih jelenleg ismertetett pályázata a faanyagkészletek kimerüléséig folyamatosan nyitott, a rendelkezésre álló készletadatokat a Nébih munkatársai naponta frissítik. A pályázat részleteiről a hivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!