A román-magyar határhoz közelít a sertéspestis

Agro Napló
Újabb fronton ostromolja határain­kat az afrikai sertéspestis – írja a Magyar Idők hétfői számában. A tetemes gazdasági kárral járó megbetegedést ezúttal alig hét kilométerre a magyar–román határtól mutatták ki a hatóságok.

Nem szűnik a sertéspestisveszély az ország keleti határainál. Ukrajna felől már évek óta ostromolja hazánkat a vírus, a napokban pedig a magyar–román határ közelében bukkantak fertőzött állatra a hatóságok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a román állategészségügyi szolgálat szakemberei a magyar–román határtól alig hét kilométerre fekvő Mikola község egyik háztáji állományában mutatták ki a megbetegedést. A sertéspestis-fertőzés tényét a napokban a román nemzeti laboratórium is megerősítette.

A Nébih szerint a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében mindent megtesznek a román hatóság emberei: a gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, ezt követően a fertőtlenítést is elvégezték a telepen. A gazdaság körül három kilométeres övezetben védőzónát, valamint tíz kilométeres körben megfigyelési zónát jelöltek ki. Ez utóbbi hazánk területére is kiterjed, a megfigyelési zónát a magyar állategészségügyi szolgálat már kijelölte. A korlátozás alá eső területek közt van Méhtelek és Garbolc, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része. A megfigyelési körzetben működő gazdákat hamarosan felkeresik az állatorvosok, hogy számbavegyék és megvizsgálják a sertéseiket. A szóban forgó területen emellett tilos a sertések szállítása.

Úgy tűnik, hogy kisebb szünet után Csehországban is újra terjed a pusztító vírus. A közszolgálati cseh hírtelevízió január elején jelezte, hogy a kelet-morvaországi Zlín régióban a helyi lakosság legalább hét vaddisznótetemet talált azon a területen kívül, amelyet tavaly nyáron elektromos kerítéssel vettek körül. A zárt terület mintegy negyven négyzetkilométer nagyságú, és tucatnyi települést foglal magába. A járvány megelőzése érdekében a cseh hatóságok újabb védelmi intézkedéseket hoznak. Így egyebek között elrendelik a zlíni régió lakosság által tenyésztett sertéseinek összeírását, és az is elképzelhető, hogy ideiglenesen betiltják a lakossági sertéstartást.

Bár hazánkban egyelőre még nem okoz gondot a megbetegedés, a Nébih szerint csak akkor lehet elkerülni a fertőzés itthoni megjelenését, ha a gazdák gondosan járnak el. Ha a gyanúját észlelik annak, hogy beteg egyed lehet az állományukban, azonnal értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Emellett a takarmányok tárolására is érdemes odafigyelniük, ha ugyanis a betegséget terjesztő vaddisznók hozzá tudnak férni a sertések táplálékához, a teljes állományt megfertőzhetik. Azoknak a gazdálkodóknak pedig, akik vadászattal is foglalkoznak, azt ajánlja a hatóság, hogy még véletlenül se menjenek sertéseik közelébe abban az öltözékben és cipőben, amelyben az erdőt járták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!