2024. március 29. péntek Auguszta

A sertésbelsőségek áfája is csökken jövőre

Agro Napló
Újabb kormánypárti módosító javaslat érkezett a jövő évi költségvetéshez, amely a hal mellett a sertésbelsőségekre és az úgynevezett vágási melléktermékekre is a legalacsonyabb, ötszázalékos forgalmi adót vetné ki – írja a Magyar Idők.

A lépést a szakma is üdvözli, ezzel ugyanis ismét egyenlő feltételekkel versenghet a húspultokban a sertés- és a baromfiáru. Bár az élelmiszeripar fajsúlyosabb áfacsökkentést várt a kormánytól, az adóügyi államtitkár leszögezte: újabb termékkörök bevonására már nem futja.

A halhús, az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés mellett további termékkör forgalmi adója csökkenhet öt százalékra a következő évben. A parlament törvényalkotási bizottsága által tegnap elfogadott módosító indítvány a sertésbelsőségeket is a kedvezményes áfakörbe sorolná.

Az előterjesztő fideszes képviselő, Balla György szerint a már ötszázalékos áfakulcs alá tartozó sertéshús mellett célszerű a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékeinek és belsőségének közterhét is mérsékelni. A javaslat szerint a húsáru frissen és fagyasztva is kedvezőbb adókulccsal kerülhet a boltokba januártól.

Az ötlet a területért felelős államtitkár tetszését is elnyerte. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára támogatta a bizottság javaslatát, egyben közölte: az intézkedés kétmilliárd forint kiesést jelenthet a jövő évi költségvetésből.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke lapunknak elmondta: az ágazat hosszabb ideje szorgalmazza az érintett termékkör áfacsökkentését, a piaci szereplők örömmel értesültek a mostani módosító javaslatról.

A szakember szerint ezzel a döntéssel végre kiegyenlítődhet a verseny a belsőségek piacán. A baromfi esetében ugyanis már 2017. január elsejétől ötszázalékos áfakulcs vonatkozik például a májra.

– Két versenytermék között ekkora adókülönbség piactorzító hatású lehet – emelte ki a szakember. Hozzátette: a forgalom a hazai boltokban főként a sertésmájra koncentrálódik, az egyéb belsőségek iránti kereslet nem meghatározó. Kérdéses ugyanakkor, hogy pontosan milyen termékek kerülhetnek be az ötszázalékos kulcs alá, így azt még nem lehet tudni, hogy jövőre a sertésszalonna is kedvezőbb adó mellett kerül-e a boltokba.

A sertéshús 2016. január elsejei áfacsökkentése mérföldkőnek számított az élelmiszeriparban, ez alapozta meg az adó mérséklését további termékkörök esetében is, így 2017. ja­nuár elsejével a tej, a tojás és a baromfi­hús is az ötszázalékos áfakulcs alá került. Ezt követi jövőre az élő hal és a halhús, illetve, ha a parlament elfogadja a módosítást, a sertésbelsőségek is olcsóbban kerülhetnek a polcokra.

Az élelmiszeripari szereplők ugyanakkor ennél jóval fajsúlyosabb lépésre számítottak a kormánytól. Bár az alacsonyabb adókulcsért az utóbbi hónapokban számos szakmai szervezet és érdekképviselet lobbizott, az élelmiszeriparon belül csendes egyetértés született arról, hogy a feketegazdasággal leginkább érintett ágazatokban, vagyis a sütőiparban és a zöldség-gyümölcs kereskedelemben van a legnagyobb szükség az áfacsökkentésre.

A téma a tegnapi bizottsági ülésen is szóba került, de Tállai András leszögezte: a következő évben újabb élelmiszerek bevonására már nem lát lehetőséget, több százmilliárd forintos hiányt nem bírna el a büdzsé.

Gőgös Zoltán szocialista képviselő többek között a tartós tejek adómérséklését sürgette. A lépéssel L. Simon László fideszes politikus is egyetértett, hozzáfűzve: hosszú távon nem tartható fenn, hogy az ultrahőkezelt (UHT) tejek áfája továbbra is 18 százalék maradjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!