A sikeres piaci jelenlétet az együttműködésre kell alapozni

Agro Napló
Az alapanyag-termelő és az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások csak egymást segítve működhetnek tartósan, sikeresen a piacon, az összefogás és az integráció hiányában nem lehet versenyképes a magyar élelmiszergazdaság - jelentette ki Feldman Zsolt az Országos Élelmiszerlánc Fórumon kedden Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A szaktárca tájékoztatása szerint az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egyebek mellett kiemelte: a tisztességes sertéstartó és húsipari vállalkozások versenyképessége, a munkahelyek megőrzése érdekében a kormány január elsejével öt százalékos áfakulcsot vezetett be az egész és a félsertésre. 

    A döntés jelentős mértékben hozzájárul a feketegazdaság kifehérítéséhez, ösztönzi a feldolgozóiparban a hazai sertések felvásárlását, így segíti a Vidékfejlesztési Minisztérium sertéságazati stratégiájában megfogalmazott  célok elérését - mutatott rá. 

    A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az ágazat különböző szereplőivel folyamatos a párbeszéd. Ennek alapján a szaktárca egyértelmű visszajelzést kap arról, hogy az áfa-csökkentés segíti a feldolgozóipart, és növekvő piaci keresletet jelent a sertéstartók számára, mivel csökken az országba érkező élősertés import. 

    Elmondta, hogy a VM a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) bevonásával egy komplex monitoring rendszert hoz létre, amely vizsgálja és bemutathatóvá teszi az áfa-csökkentés pozitív hatásait, eredményeit. 

    A fórum résztvevői tájékoztatást kaphattak továbbá a magyar zöldség- gyümölcs ágazat 2014-2020 között várható stratégiai fejlesztési területeiről is.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!