MENÜ

A sütőtök finom, és fogyasztása egészséges is

Agro Napló 2021.10.20.

Magyarországon évről-évre egyre népszerűbb és így növekszik is a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss körképéből, hozzáteszik: az üzletekben, piacokon érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani a vásárláskor.

 

Hazánkban – a területalapú támogatási adatok szerint – mintegy 1770 hektáron termesztenek sütőtököt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (több mint 330 hektár). De Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár felett van a termőterület nagysága. Mivel a hazai termelés eléri évente a 35-40 ezer tonnát, így az import elenyésző méretű, ezer tonna alatt volt az elmúlt években. Magyarországon a sütőtökfogyasztás mennyisége évről-évre lassan, de  folyamatosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.

Felidézik: az érett sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú is lehet. Ha szeletben veszi valaki, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt a hűtő zöldséges rekeszében célszerű tárolni, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. A sütőtök fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként is ehetik; húsok mellé, párolva kiváló köret. Mindezeken túl a sütőtök rendkívül jó antioxidáns, és kutatások bebizonyították, hogy véd a tüdőrák kialakulása ellen; a számos jótékony hatással rendelkező élelmiszert az indiánok még kígyómarás ellen is alkalmazták.

Az április végén elvetett magokból október végére fejlődik ki az egyik itthon kedvelt sütőtökfajta, a nagydobosi. Ez a hosszú tenyészidejű csemege kifejezetten kedveli a homokos – a legtöbb haszonnövény számára nem igazán kedvező – talajt. Szürkés héjával és erőteljes izével érezhetően más élményt nyújt, mint többi fajtatársa. Az igazi nagydobosi kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsavtartalmával nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is – emeli ki az ismertetés.

Bár évszázadok óta szerepel a magyar konyha kínálatában a változatos formában elkészíthető sütőtök, az utóbbi időben „a sütőtököt elhomályosította az angolszász eredetű Halloween és a narancssárga dísztök”. Fontos kiemelni, hogy az úgynevezett Halloween-tökök más típushoz tartoznak, általában a biológiailag cukkini, patisszon és spárgatök rokonságába tartozó növényt lehet kapni ezen a néven.

Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de amikor a zöldségesekhez, áruházakba kerülnek, termésük már érett, kemény és ehetetlen. Ráadásul Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető – figyelmeztetnek a szakemberek. Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserű anyagot tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól – mutat rá sz öddzefoglaló.