A szántóföldi növénytermesztők jó évet zártak

Agro Napló
Tavaly az év elején az eső, tavasszal a meleg nehezítette a növénytermesztést. A zöldség- és gyümölcstermesztők felemás évet zártak, míg az állattenyésztőknél az új ágazati törvény előkészítése volt meghatározó.

A növénytermesztők számára a tavalyi év legnagyobb kihívása az időjárás volt: 2018 elején rengeteg csapadék esett, így a szántóföldi növénytermesztők a szokásosnál két héttel később láthattak hozzá a tavaszi munkákhoz. Áprilisban és májusban viszont a rekordmeleg felgyorsította a növények fejlődését.

– Magyarországon két héttel hamarább kezdődött meg az aratás, ennek következtében 200-300 ezer tonnával kevesebb termény lett minden nyári betakarítású növényből, mint az előző években. Ezt aggasztónak találtuk, de az árak kompenzálták ezt a terméskiesést – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.

A rendkívüli időjárás nyáron is folytatódott: augusztustól Európa nagy részén aszály volt. A meleg miatt az őszi betakarítási munkák is korábban kezdődtek. Petőházi Tamás büszke arra, hogy jóformán nem kellett szárítani a kukoricákat, holott egy hónappal hamarabb befejezték a betakarítási munkákat. Mint mondta, egy hónappal hamarabb elvégeztek a vetési munkákat, ezt a száraz talajok rendkívül nehézzé tették. – Nehéz volt vetőágyat készíteni, és a kollégák nagyon megszenvedtek a rendkívüli száraz időjárással – tette hozzá.

 A szélsőséges időjárás ellenére a szántóföldi növénytermesztők jó évet zártak. – Az őszi betakarítású növényeknél átlagos, vagy picivel átlag fölött termeltünk; ezzel nagyon meg lehetünk elégedve ilyen időjárási körülmények mellett – ismertette a GOSZ elnöke. – Ez egy jó közepes év volt a szántóföldi növénytermesztés életében.

A zöldségtermesztésben a szabadföldi növénykultúráknál jelentett gondot az időjárás, ám a termelők nagy részének ez nem okozott jelentős bevételkiesést.

– Ahol lemaradás volt termésmennyiségben, ott két növény, a zöldborsó és a spárga kivételével a magasabb termelői árak kompenzálták a termelőket. Összességében a szabadföldről közel 1,4 millió tonna zöldséget szedtek le, a hajtatás a szokásos 430-440 ezer tonnát hozta, és ehhez még hozzáadódik a gombaágazat, ami egy 30 ezer tonna körüli termésmennyiséggel zárt. Összességében kiegyensúlyozott volt a piac – értékelt a műsorban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke.

A gyümölcstermesztők tavalyi éve már kevésbé alakult jól. Ledó elmondta: a tavaszi fagyok a kajszi- és az őszibarack kultúráját sújtották legjobban. Akinek nem okozott nagy károkat a fagy, az 2018-ban rendkívül jó évet zárhatott. A FruitVeb elnöke az almát és a meggyet emelte ki: a két gyümölcsnél rekord-, vagy ahhoz közeli termések voltak, viszont „ott borzasztó értékesítési gondok” léptek fel, mint a feldolgozási kapacitáshiány, a szedőgöngyöleg-hiány és a munkaerőhiány. Az elnök szerint ezen gyümölcsök termesztői biztosan veszteséggel zártak.

Az almánál a léalma alacsony felvásárlási ára okozott gondot nyár végén. A meggynél az jelentett problémát, hogy az időjárás miatt egyszerre értek a fajták, a feldolgozók pedig nem tudták átvenni a nagy termésmennyiséget.

Az állattenyésztők számára az elmúlt év egyik legfontosabb történése az új állattenyésztési törvény kidolgozása volt. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója a műsorban elmondta: az Európai Unió úgy döntött, hogy tagállamiról bizottsági szintre emeli a tenyésztés-szervezés szabályozását, „és nem az egyes tagállamok, hanem Brüsszel fogja megmondani azt, hogy a jövőben a tenyésztés-szervezés főbb elvei hogy működjenek”.

– Ehhez alkalmazkodni kell a magyar jogszabálynak is – tette hozzá. Elmondta, nagyon bíznak abban, hogy az új környezetben is sikerül megvédeni a tradíciókat és az elmúlt 25 évben elért eredményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!