2024. április 25. csütörtök Márk

A szélsőséges időjárás ellenére jó évre számítanak a zöldségtermesztők

Agro Napló
Az idei év első fele időjárás szempontjából sokkal szélsőségesebb volt, mint az elmúlt években. Az időjárás eltérően hatott az egyes növényfajokra, ezért az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal vegyesebb a kép – közölte a FruitVeB. A zöldségágazat jelenleg egy jó közepes, illetve jó évre számít.

A tél aránylag kedvező volt, ami a középhőmérsékletet illeti. Április közepéig rendkívül aszályos volt az időszak, ez nehezítette a korai vetések kelését. Utána viszont bőven volt a csapadék, néhol már több is a kelleténél. Több növényfajnál komoly baktériumos és gombás fertőzés lépett fel, viszont néhány növényfajnak kimondottan kedvezett a hűvösebb, csapadékos időjárás.

A paradicsom esetében tovább nőtt a korszerű üvegházas termesztés felülete. Május közepéig a kedvező fényviszonyoknak köszönhetően magasabbak voltak a hozamok, majd május közepétől június végéig csökkentek a tavalyihoz képest. Tovább nőtt a cherry (koktél) aránya a termesztésben. Összességében eddig az értékesítéssel nem volt gond annak ellenére, hogy május elején túlkínálat alakult ki – áll a szervezet közleményében.

A kígyóuborkánál a hajtatásban idén a biológiai növényvédelem beindítása nehezebb volt, mint egy évvel korábban, mert a hűvösebb április és május miatt nehezebben szaporodtak fel a hasznos rovarok.

Komolyabb levéltetű- és tripszfertőzések is voltak az idén, és sajnos már a poloskák is megjelentek. Növényvédelmi szempontból a hajtatásban nehezebb év lesz a tavalyinál. Összességében 2019-ben a zöldségtermesztés időarányosan kedvezőbb képet mutat, mint 2018-ban, de ez növényfajonként, termesztés körzetenként, termelőnként változó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!