A Szent István Egyetem szakemberei fogják elemezni a muzeális borokat

Agro Napló
Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa kedden délelőtt hivatalában fogadta Nyitrainé Dr. Sárdy Diánát, a Szent István Egyetem dékánját és Prof. Dr. Palkovics László rektorhelyettest. A találkozón a két intézmény együttműködési szerződést írt alá a Nemzeti Borkincstár Program keretében.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/FM

A megállapodás célja a világon egyedülálló muzeális borkészlet finomanalitikai vizsgálata, amihez hasonlót korábban még sehol sem folytattak. Az értékmegőrzési folyamatot végigkísérik kutatási, oktatási és fejlesztési tevékenységek. A vizsgálatokat a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Borászati Tanszéke fogja elvégezni.

A Nemzeti Borkincstár Program a magyar borászat történelmének egy szeletét hivatott megmenteni. Tolcsván található a világon egyedülálló muzeális pince és borkészlet, amely egyedülálló nemzeti kincs, hatalmas eszmei és gazdasági érték. A Nemzeti Borkincstár Programmal, a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik. A tolcsvai muzeális borpincében az 1800-as évek közepétől őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!