MENÜ

A támogatási lehetőségekkel nő az agrárium versenyképessége

Agro Napló 2021.09.06.

A támogatási lehetőségek kiaknázásával valósítható meg a mezőgazdaság sokszínűsége, stabilitása és versenyképessége – mondta az agrárminiszter a Hortobágy-Faluvéghalma Kft. húsfeldolgozó üzemének ünnepélyes átadásán augusztus végén.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az 1 milliárd forintra tervezett bekerülési költség mára 1,4 milliárd forintra nőtt – közli a kormányzati hírportál –, amihez az eredeti 50 százalékos intenzitású állami és uniós támogatás félmilliárd forint volt. A beruházás másfél év alatt készült el, melynek során az új épületek a legmodernebb technológia vívmányait vonultatják fel, miközben megújuló energiát alkalmaznak. Azzal pedig, hogy egy kézben marad a tevékenység - a legelőtől az asztalig – a biztonságos, kiszámítható termelést valósítja meg a családi gazdaság – közölte Nagy István.

 

am_támogatás_és_versenyképesség_kép_12-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az agrártárca vezetője szerint az agrárium nem szakma, hanem életforma. A család sikeres életútját példaként állította a többi ágazat művelői számára, azt hangsúlyozva, hogy aki akar, az meg tudja valósítani álmait, elképzeléseit. Arra buzdította a gazdatársadalmat, hogy pályázzanak, mert akár ötmilliárd forintot is elnyerhetnek.

 

am_támogatás_és_versenyképesség_kép_14-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Katona Imre tulajdonos, ügyvezető elmondta, hogy szarvasmarha telephelyeiken pásztoroló legeltetéssel foglalkoznak. Magyarországon egyedül ő rendelkezik Japánból származó wagyumarha-tenyészettel. A húsüzembe levágva, negyedelve érkeznek a marhák. A pályázatban 10 ember alkalmazását kötötték ki, ám már 14 dogozót tudnak foglalkoztatni – közölte az ügyvezető.